Populär fettkost orsakar starka meningsutbyten | Fria.Nu

Debatt


Tänkvärt Uppsala

Uppsala Fria

Populär fettkost orsakar starka meningsutbyten

Ät fett annars kan du bli fet propageras det! Man blir dum i huvudet av den kosten, säger kritikerna. Det är för tidigt att hävda att den är lösningen på allt.

Jag har aldrig varit så pigg som nu när jag äter den här dieten menar förespråkare. Mina allergier är borta, säger den tredje. Tragiskt att man prånglar ut galenskaper till en inget ont anande allmänhet, menar kritikerna. Åsikterna går isär. Det handlar om den trendiga dieten LCHF, vilket betyder Low Carb, High Fat. En till i den långa listan av mer eller mindre lyckosamma dieter, nyttiga, onyttiga, kanske till och med hälsovådliga. Jag har själv varit där. Prövat allsköns mer eller mindre omöjliga dieter. Tills det dök upp en ny variant.

Nya friska tag, ibland effekter på vågen, ibland inte. Förhoppningar som grusas. Kanske är det som viktväktarcoachen sa, ”Hur kommer det sig att jag alltid ser den där godisskålen som står där och har så svårt att ta blickarna från den? Kvinnorna där borta har inte ens märkt den!” Till slut blev det även en vända med LCHF för min del. Inte hände det mig något, viktmässigt alltså. Däremot ogillade mina vänner stekoset från frukostbaconet, som dom var tvungna att andas in i bilen på mornarna. Jag själv är över huvud taget inte speciellt förtjust i fläskkött, så det var inte så svårt att överge denna fettdrypande kost. Och vännerna blev nöjda och glada.

Annika Dahlqvist, läkare och förgrundsfigur i den nya fettrörelsen, säger om sig själv att hon var överviktig och sjuk i tarmkatarr och fibromyalgi. Hon upptäckte LCHF-kosten och hävdar att hon blev frisk och normalviktig inom ett halvår. Dr Erlanson- Albertsson, dietexpert, hävdar å andra sidan att den fettrika dieten kan stimulera till en kraftig sekretion i bukspottskörteln. Det finns stora risker med för mycket fett och protein. Kroppen blir stressad och vi är inte gjorda för denna extremdiet. Vi blir tröttare och kan få förändringar i hjärnan.

LCHF-bestsellerförfattaren Katrin Zytomierska berättar i ett Kvällsöppet-inslag på TV att hon mår hur bra som helst. Hon säger också att ”jag ser ett motstånd från den äldre generationen, de är konservativa och är ej öppna för nya saker. Hela expertpanelen mot LCHF är mossiga. ” Man blir inte trött och slö, vi har kommit betydligt längre än att säga så. Dumt att prata om att man behöver kolhydrater. Det är modigt att kalla en hel expertpanel för mossig!

Att det handlar om starka känslor råder det ingen tvekan om. Speciellt när det kommer till kritik. Dieter är den nya religionen. Vissa tror på LCHF, somliga på GI, andra på Viktväktarna. Förvånansvärt få är ateister... Känner mig tvungen att ta till det helyllesvenska uttrycket “lagom är bäst!” Och instämma med ett twitterinlägg ”Alltså folk är besatta. Ät enligt tallriksmodellen. Ingen blir smal av socker och godis, men ingen blir heller tjock av mat."

Annons

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Varför inte fråga medborgarna?

Den EU-kritik som växer sig allt starkare i krishanteringens spår är inte förvånande. Överföringen av makt till EU har ägt rum högt över huvudena på medborgarna, skriver Anne-Marie Pålsson i del 6 av vår debattserie om Europa och krisen.

Fria Tidningen
Debatt
:

Låt oss lämna låneträsket

Vår ekonomi liknar ett pyramidspel som gång på gång måste kollapsa. Men lyckligtvis finns det gröna alternativ, skriver Carl Schlyter (MP) i femte delen av vår artikelserie om Europa och krisen.

Fria Tidningen
Debatt
:

Det goda illamåendet

"Verklighetsflykt eller att bara försöka må bra kommer aldrig att räcka för att undfly lidandet, det är som att behandla svält med något aptitdämpande i stället för mat."
 


Skånes Fria

© 2020 Fria.Nu