Få id-kontroller i Göteborg trots ett år med Reva | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Få id-kontroller i Göteborg trots ett år med Reva

Polisens id-kontroller i Stockholm och Skåne har skapat intensiv debatt. I Västra Götaland görs markant färre kontroller trots att Reva har funnits här i ett år. Men under veckan spreds delvis felaktiga uppgifter om id-kontroller i Göteborg.

Fram tills denna veckan har de kontroversiella id-kontrollerna främst rapporterats från Stockholm och Skåne, men på i går, onsdag, spreds via sms och på internet uppgifter om id-kontroller i Göteborg.

Det ena fallet handlade om att polisen ska ha bett två personer som pratade spanska att visa id-kort i Nordstan. De två personerna vägrade, varpå polisen ska ha låtit dem gå.

Den andra uppgiften handlade om att polisen gjorde id-kontroller på spårvagnarna inför Rosengrenska/Röda Korsets idella mottagning för papperslösa. En uppgift som visade sig vara felaktig.

– Det var en vanlig biljettkontroll, säger Anne Sjögren, mottagningens grundare och samordnare. Det är bra att folk är observanta och bryr sig om den här gruppen, men det är olyckligt när det skapas onödiga rykten för då blir den här gruppen extra rädd i onödan.

Rädslan märktes bland patienterna på onsdagskvällen.

– Både de frivilliga läkarna och sjuksköterskorna och patienterna var oroliga. En patient försvann innan vi hann fråga hur det var med henne, fast hon höll på att svimma.

Anne Sjögrens råd till alla papperslösa är att betala på spårvagnen eftersom kontrollanter annars kan be om id-kort. Hennes råd till alla engagerade är att kontrollera uppgifter som sprids.

– Hör dig för om informationen stämmer, eller ring till oss och fråga. Just nu blir en fjäder lätt en hönsgård. Det är ett tecken på att den här frågan får många att reagera.

Polisen dementerar också uppgiften om id-kontroller på sin Facebooksida: ”Det florerar rykten om att Polisen ska göra masskontroller av papperslösas id-handlingar i kväll. Polisen genomför inte kontroller på det sättet. Det måste finnas en grundad anledning och objektiva omständigheter för att genomföra en inre utlänningskontroll. Detta är alltså enbart rykten.”

Generellt görs det markant färre så kallade inre utlänningskontroller i Västra Götaland jämfört med Stockholm, trots att Reva har funnits här under längre tid. Enligt Marita Bengtsson, chef för utredningssektionen vid gränspolisen i Västra Götaland, beror det på att Reva inte handlar om id-kontroller.

– Det är två skilda saker.

I Stockholm, där Reva infördes i januari i år, gjorde polisen nästan 12 000 inre utlänningskontroller förra året. I Västra Götaland gjordes knappt 2 300 kontroller. Här implementerades Reva redan hösten 2011 och man började jobba fullt ut med projektet i januari 2012. Sedan dess har inte kontrollerna ökat.

– Under februari har gränspolisen gjort 71 kontroller, så jag tycker inte att vi gör så många, inte om du jämför med Skåne och Stockholm. Jag tror inte att någon på stan har märkt att vi infört Reva. Däremot märker personalen det, vi har bland annat en annan mötesstruktur, enhetliga blanketter och en ny ambassadsamordning, säger Marita Bengtsson.

Varför det görs så många fler id-kontroller i Stockholm och Skåne än i Västra Götaland är svårt att få svar på. Hos Rikskriminalpolisen hänvisar man till att de 21 olika polismyndigheterna själva lägger upp sitt arbete. Inte heller Marita Bengtsson har något riktigt svar.

– Kanske har de ett annat arbetssätt, hur de lägger upp arbetet med spanarna. Men jag kan bara svara för Västra Götaland.

Några planer på att börja göra id-kontroller i kollektivtrafiken, som i Stockholm, finns inte i Västra Götaland.

– Jag ser inte att vi kommer att börja med det, det finns andra sätt att kontrollera utan att göra en razzia. Vi åker inte runt och gör biljettkontroller på spårvagnarna, det är inte vår uppgift, säger Bengtsson.

Anne Sjögren hoppas att Rosengrenska och sjukvården i allmänhet ska få vara fredade zoner.

– Det pågår diskussioner om en ny lag som ska ge papperslösa rätt till i alla fall en del vård. Skulle polisen spana efter papperslösa i vården kommer folk inte alltid våga söka den vård de har rätt till, säger Anne Sjögren.

Enligt Marita Bengtsson gör gränspolisen inga kontroller vid skolor, kyrkor eller sjukhus.

– Vi åker inte till sjukhus för att kontrollera vilka som är där.

De flesta av de inre utlänningskontrollerna i regionen görs inte av gränspolisen, utan i samband med annat polisiärt arbete, till exempel vid trafikkontroller. De flesta personer som ska verkställas hittas vid sökning på adresser och genom att de infinner sig på polisstationen för verkställighetsförhör, enligt Marita Bengtsson.

– Hittills kan det vara som Marita Bengtsson säger, att det görs få kontroller, men vi oroar oss för hur det kan bli, det är det som skrämmer, säger Anne Sjögren.

Fakta: 

Antal registrerade utlänningskontroller

År Västra Götaland / Stockholm /Skåne

2007 1 268 / 1 183 /

4 560

2008 871 / 1 638 / 

7 456

2009 1 187 /  8 373 /

8 565

2010 1 729 / 8 611 /

13 155

2011 2 267 / 10 435 /

12 297

2012 2 267 / 11 936 /

14 530

Källa: Polisen

Läs även:

Allt fler papperslösa tvångsutvisas

Hundratals protesterade mot Reva

Manifestation mot Reva i Göteborg

Rosaria, 7 år, utvisas till Iran – utan iranskt medborgarskap

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

”Sifferjakten kan leda till dåliga beslut”

Papperslösa

Antalet verkställda utvisningar ska öka. Det har regeringen bestämt och påpekat flera gånger genom åren. "Polisförbundet har under lång tid kritiserat den 'pinnjakt' som råder inom polisen", säger Lena Nitz.

Skånes Fria

Migrationsverket sätter fler i förvar

De senaste fem åren har antalet personer som sitter i Migrationsverkets förvar ökat med 47 procent, visar Fria Tidningens kartläggning. En orsak kan vara regeringens fokus på att verkställa fler utvisningar.

Fria Tidningen

Barn hålls i förvar allt längre

Trots att barn högst får hållas i Migrationsverkets förvar i sex dygn är genomsnittstiden den dubbla, visar Fria Tidningens granskning. Allvarligt, anser Rädda barnen, men Migrationsverket menar att deras egen statistik är missvisande.

Fria Tidningen

Allt fler papperslösa tvångsutvisas

Antalet personer som utvisas med tvång efter att ha fått avslag på sin asylansökan har fördubblats på fem år i Västra Götaland. Genom Reva och regeringens regleringsbrev uppmanas polisen att utvisa fler. Men Polisförbundet är kritiska till regeringens jakt på statistik.

Göteborgs Fria

Ojämställda pensioner i flera västsvenska kommuner

För personer över 65 år syns tydliga könsskillnader när det gäller inkomst. Bland de 25 mest ojämställda kommunerna återfinns nio västsvenska kommuner. I Öckerö kommun får kvinnor över 65 år endast 58,5 procent av männens inkomst.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu