Fördjupning


Vilhelm Stokstad
Fria Tidningen

De tvingas att jobba svart

Om du kommer från ett land utan fungerande stat eller med en regim som inte vill erkänna dig blir det problem om du söker hjälp i Sverige. Tenzin och Prashant kan omöjligt klara sig på Migrationsverkets ersättning om 71 kronor per dag, vilket tvingar dem till att arbeta svart.

Som asylsökande i Sverige kan du inte få arbetstillstånd, men du kan få ett undantagstillstånd, AT-UND. Har du däremot redan fått avslag på din asylansökan kan du ansöka om arbetstillstånd – om du uppfyller alla de rätta kraven. I båda fallen krävs att du kan uppvisa giltigt pass eller legitimation. Många flyktingar som kommer till Sverige och söker hjälp är från länder som inte har en fungerande stat, eller en stat som diskriminerar minoriteter på ett sådant sätt att det är svårt eller omöjligt att få giltigt pass eller id-kort.

Tenzin har råkat ut för det senare. Han har dessutom fått avslag på sin asylansökan och är bara berättigad till en ersättning på cirka 1 800 kronor i månaden från Migrationsverket. Han har varit i Sverige i fyra år, men inte kunnat utvisas eftersom polisen inte vet vart de ska skicka honom – han har ju inget pass och den ambassad han säger sig tillhöra vill inte ta emot honom.

För att överleva är han tvungen att jobba svart på ett litet trädgårdsföretag, där han bland annat klipper gräs och buskar, plockar ogräs och skräp runt om och i Stockholm. Företaget får sina kontrakt av ett större företag som i sin tur får uppdrag av bland annat kommuner och bostadsbolag.

– Det är ett slitigt arbete, vi somnar ofta vid åtta på kvällen och så upp igen vid halv sex.

Hans chef kräver att han hinner in med bilen innanför tullarna innan trängselskatten startar på morgonen. Svenskt körkort har han inte och får egentligen inte köra bil här, men han har ett falskt kort från hemlandet som han visar upp om han skulle bli stoppad av polis.

– De brukar bara ringa och kolla att jag inte är efterlyst eller så.

Företaget har tre anställda. De jobbar minst åtta timmar per dag och helgjobb och övertid är vanligt. Han tjänar 70 kronor i timmen, men vet att chefen stoppar en del av vad han egentligen skulle kunna få i egen ficka. Samma gäller för kollegan Prashant, fast han tjänar bara 60 kronor i timmen. I början fick de 55 kronor.

– Det känns ändå okej, han låter oss ju jobba, annars skulle vi inte klara oss, säger Tenzin.

Tillsammans delar de ett litet rum med två sängar, ett nattduksbord och en liten bokhylla som fungerar som garderob. Hyran på 3 000 delar de också på. Lägenheten ligger i en förort till Stockholm, långt ut på tunnelbanelinjen. Tenzin berättar att när han först kom till Sverige fick han arbetstillstånd, eller AT-UND, utan problem, men efter hans beslut om avvisning så har det dragits tillbaka.

– Jag skulle gärna jobba vitt, och jag tror att jag skulle ha goda chanser att få ett jobb, om jag bara kunde få tillstånd att arbeta igen, säger han.

Drömmen är att kunna öppna en liten restaurang tillsammans med några vänner. Men det tycks alltså förbli en dröm.

Tenzin och Prashant heter egentligen något annat.

 


Det är otroligt slitigt arbete och någon säkerhet om Tenzin och Prashant skulle bli skadade i jobbet finns inte. Om vintrarna jobbar de med snöröjning både på tak och på gator. FOTO: VILHELM STOKSTAD


I förlängningen jobbar de åt stora hyresbolag, som anlitar mindre lokala trädgårdsfirmor. Svartarbetarna får mellan 50 och 80 kronor i timmen. FOTO: VILHELM STOKSTAD


Tenzin och Prashant delar ett litet rum i en sliten lägenhet i en Stockholmsförort. Totalt är de mellan fem och sex personer som bor i lägenheten. FOTO: VILHELM STOKSTAD

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

På flykt från Tibet – en vardag i ovisshet

Dawa Tsering flydde från Tibet till Sverige för fem år sedan. Han har fått avslag på sin asylansökan men kan inte utvisas eftersom ingen vill erkänna honom som tibetan. Frilansfotografen Vilhelm Stokstad har följt honom i hans vardag.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu