Miljöpartiet anmäler regeringen | Fria.Nu
Fria Tidningen

Miljöpartiet anmäler regeringen

Miljöpartiet anmäler regeringen för polisens handlande mot papperslösa i Sverige. "Polisen ska inte kunna använda svepskäl som biljettkontroller för att identifiera människor", säger Maria Ferm (MP).

I fredags lämnade Maria Ferm, (MP) in en anmälan mot regeringen till EU-kommissionen. Den rör tillvägagångsättet som den svenska polisen använder sig av för att hitta och utvisa papperslösa ur landet.

– Det är en uppmaning till EU-kommissionen att granska polisens handlande. Deras sätt går emot lagen, i Sverige finns inget tvång att identifiera sig, säger Maria Ferm.

Hon menar att regeringen, som är ytterst ansvarig för polisens agerande, inskränker den fria rörligheten och att problemet inte endast förekommer i Sverige. Därför hoppas hon att EU-kommissionen nu tar upp och prövar ärendet.

– Det här är något som sker både i Sverige och i andra länder i Europa, säger hon.

Anmälan innehåller olika exempel på poliser och vittnen som berättar om hur dessa kontroller gått till. Där finns också underlag som visar att handlandet strider mot den fria rörligheten och är diskriminerande.

– Det är ju att särskilja människor genom sitt utseende, säger hon.

Dessa typer av anmälningar brukar dock sällan ge något resultat, men Maria Ferm kommer fortsätta att jobba för att få till en förändring.

– Jag vill ändra lagstiftningen i Sverige. Polisen ska inte kunna använda svepskäl som biljettkontroller för att identifiera människor, säger hon.

Förra fredagen uttalade integrationsminister Erik Ullenhag (FP) kritik mot polisens agerande. Det blev mycket uppmärksammat och Maria Ferm tycker det är bra att han tydligt tar avstånd från detta. Hon hoppas att Folkpartiet håller kvar sin ståndpunkt och fortsätter att driva frågan.

– Jag vill se handling och hoppas att det är mer än bara ord.

Fakta: 

<h2>Läs också: <a href="http://www.fria.nu/artikel/96629">Polisen kritiserar tunnelbanekontroller</a></h2>

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ökade insatser för utlänningskontroll

Papperslösa

De senaste två åren har det skett stora utbildningsinsatser för att fler poliser ska göra inre utlänningskontroller. Skånes Fria har tagit del av polisens egen intranätutbildning. "Tanken är att all polis ska klara av det här", säger Sören Clerton, polisöverintendent vid Rikskriminalpolisen.

Skånes Fria

”Sifferjakten kan leda till dåliga beslut”

Papperslösa

Antalet verkställda utvisningar ska öka. Det har regeringen bestämt och påpekat flera gånger genom åren. "Polisförbundet har under lång tid kritiserat den 'pinnjakt' som råder inom polisen", säger Lena Nitz.

Skånes Fria

Reva leder till fler utvisningar

Papperslösa

Gränspolisen i Skåne slår nu ifrån sig kritiken om att Reva skulle innebära fler inre utlänningskontroller. Eller en intensifierad jakt på papperslösa. "Det handlar om att vi har verkställt fler utvisningar", säger Leif Fransson, biträdande gränspolischef.

Skånes Fria

”Vi är förvånade över de starka reaktionerna”

Papperslösa

Polisens uppmärksammade id-kontroller i tunnelbanan fortsätter. Det kommer in allt fler vittnesmål om polisens godtyckliga kontroller. Samtidigt säger gränspolisen att det inte har skett någon upptrappning av arbetet.

Stockholms Fria

På flykt från Sudan – och Reva

Papperslösa

Människorättsaktivisten Ayman Amin lever ett isolerat liv i Stockholms utkanter. Hans asylansökan fick avslag. Och med de utökade id-kontrollerna har hans rörelsefrihet begränsats till ett minimum.

Stockholms Fria

© 2021 Fria.Nu