Sara Falkstad

Synpunkten


Sara Falkstad
Fria Tidningen

Mot ett kvinnofientligare Europa

Aborträtten var ett jättekliv för kvinnors rättigheter, och borde vara en självklarhet i ett jämlikt och demokratiskt samhälle. Ändå hänger den väldigt löst just nu.

Galway, Irland, slutet på oktober förra året. Savita Halappanavar är gravid i sjuttonde veckan och kommer in till sjukhuset med svåra ryggsmärtor. Fostret håller på att dö. Kvinnan ber vid upprepade tillfällen om en abort, men sjukvårdspersonalen vägrar. Förklaringen som ges är att ”Irland är ett katolskt land” och att man därför inte kan genomföra aborten medan fostret fortfarande uppvisar svaga hjärtslag. När kvinnan påpekar att hon själv är hindu, och att ingreppet inte skulle vara emot hennes egen tro, får hon bara till svar att det skulle vara olagligt.

Bryssel, en månad senare. Maltas tidigare utrikesminister, Tonio Borg, svärs in som EU:s nya hälsokommissionär. Förutom utvisningen av hundratals flyktingar till säker tortyr i Eritrea, kampen mot skilsmässans legalisering och ett skarpt motstånd mot hbt-personers rättigheter, kan denna politiker sätta upp på sin meritförteckning att ha infört fängelsestraff för abort. Vidare har han försökt införa ett reseförbud för gravida kvinnor, för att förhindra att de gör abort utomlands. Borg blir EU:s främste ansvariga för folkhälsofrågor, med den svenska regeringens stöd.

Livsfarliga giftkurer, slickande på fosforstickor, grävande med klädgalgar och virknålar, livmoderssprutor, blodiga kvacksalvaraborter, och, mot slutet, tröstlösa vädjanden till Socialstyrelsen – på 1970-talet ersatte man i Sverige allt detta med rätten till fri abort. Aborträtten var ett jättekliv för kvinnors rättigheter, och borde vara en självklarhet i ett jämlikt och demokratiskt samhälle. Ändå hänger den väldigt löst just nu. I den här frågan, som i så många andra, står det klart att dagens högervindar i dag inte blåser som kallast på gator och torg utan genom Europas parlamentskorridorer. Irland, Polen och Malta har i stort sett totalförbud mot abort. I Ungern, Spanien, Österrike och Rumänien håller abortlagarna på att skärpas, med exempelvis obligatoriska ultraljud. En liknande utveckling äger rum i USA, där 1990-talets militanta abortmotståndare har ersatts med slipade lobbyister, som verkar genom att öka byråkratin och minska tillgången till abortkliniker.

Här i Sverige tror vi gärna att vi har sopat bort alla ideologiska spöken, och glömmer bort att kyrkan fortfarande är en världsmakt. Nyheten om påve Benedictus XVI:s stundande avgång ses förvisso som en historisk sensation, men problematiseras inte ur ett politiskt perspektiv. Istället ser man nyheten som kuriosa, och tycker möjligen att det är ett klokt beslut av påven, om han nu är så gammal och trött. På sin höjd hoppas man på en något mer liberal ledare nästa gång. Varför tar vi inte tillfället i akt att fördöma denna diktator, som så sent som i december förra året uttalade att kvinnor som gör abort är emot fred och utveckling? Som flera gånger uttalat sig mot mänskliga rättigheter? Att man med spänning emotser utnämningen av en ny despot är groteskt. Påven är ingen oskyldig maskot. Av kristna anti-abortorganisationer hyllas han nu för sitt tydliga ställningstagande. Var finns motbilden? Påven är en miljard människors ideologiska och andliga ledare – denna roll är på många sätt lika stor i dag som på medeltiden. Innan hela Europa kastas tillbaka just dit, borde vi sluta bagatellisera religionens roll i den högerextrema svängning som sker, ta de kvinnofientliga strömningarna på allvar, och sluta ta våra rättigheter för givna.

Tillbaka till Irland. Kort efter att Savita Halappanavar hade blivit upplyst om att hon bodde i ett katolskt land drog hon sitt sista andetag. Hon dog 31 år gammal av organsvikt och blodförgiftning, efterlämnande en make som är övertygad om att hennes liv hade kunnat räddas genom en abort. Savitas berättelse handlar inte om att inte säga ja till livet. Den handlar om att be om ett liv, och få ett nej kastat i ansiktet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu