Sjuåriga Rosaria utvisas till Iran – utan medborgarskap | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Sjuåriga Rosaria utvisas till Iran – utan medborgarskap

Rosaria har bott i Sverige i nästan halva sitt liv tillsammans med sin mamma Akram Safari. Nu kan de båda tvingas att återvända till Iran, ett land där Rosaria inte har något medborgarskap och därmed inte heller några rättigheter.

När Akram Safari och Rosaria kom till Sverige för drygt tre år sedan sökte de asyl av två skäl. Det ena var att Rosaria inte har något medborgarskap i Iran eftersom barn enligt iransk lag ärver sitt medborgarskap från pappan. Rosarias pappa kommer från Angola och honom träffade Akram då hon studerade kärnenergi i Ryssland. Efter att ha fått barn flyttade de tillsammans till Angola men därifrån flydde Akram Safari med sin dotter efter att ha blivit misshandlad av Rosarias pappa.

Väl tillbaka i Iran började regeringen att intressera sig för Akram på grund av hennes studier och tog in henne på förhör. Det var det andra skälet till att hon till slut kom till Sverige och sökte asyl.

Men Migrationsverket gav Akram Safari avslag på sin asylansökan och meddelade att hon skulle utvisas till Iran eller Ryssland. Detta ändrades senare av Migrationsdomstolen till att endast gälla utvisning till Iran. Migrationsverket menar att Akram Safari inte har gjort något konkret försök för att Rosaria ska få stanna i Iran och att hon måste bevisa att det finns praktiska hinder. Akram Safari kontaktade då den iranska ambassaden som enligt henne meddelade att utan medborgarskap har Rosaria inte några rättigheter i landet. Medborgarskap kan hon bara söka när hon har fyllt 18 år.

– Rosaria skulle vara som en turist och bara få stanna tillfälligt i Iran. Hon skulle inte kunna få något pass eller id-kort och hon skulle inte ha rätt till skola eller vård, säger Akram Safari.

Hon säger att hon lämnade dessa uppgifter till Migrationsverket men att hon inte fick något svar. När hon själv kontaktade dem efter flera månader blev svaret att ärendet hade lämnats över till polisen. Det skedde fem månader tidigare, bara en vecka efter att Akram Safari hade varit i kontakt med dem senast.

I dag bor de i en liten lägenhet i Borås och Rosaria som precis har fyllt sju år går i förskolan i närheten. Stödet från andra boråsare har betytt mycket för Akram Safari. I fredags hölls en demonstration på Stora torget där runt 100 personer samlades för att protestera mot utvisningen. När utvisningen kommer att verkställas vet ingen och ovissheten tär på dem båda. Rosaria slutar att pilla på sitt pärlade armband och gömmer sig bakom en kudde i soffan när Akram Safari berättar om hur svårt det är att sova och hur mardrömmarna ständigt återkommer.

– Jag önskar att jag kunde se bakom den stängda dörren vad som skulle hända. Det enda jag vet är att mitt barn inte är välkommen dit och att vi kommer att separeras. Ingen hatar sitt eget land men hade jag inte haft problem skulle jag inte komma och söka asyl i Sverige, säger Akram Safari.

Hon är rädd för att återigen tas in på förhör i Iran, att fängslas eller till och med avrättas.

– Vad skulle hända med Rosaria då? Hon har bara mig.

Situationen är svår för ensamstående kvinnor i Iran. Att Akram Safari dessutom gifte sig med en man från ett annat land, menar hon gör henne extra utsatt.

Att Rosaria skulle bli som en turist i sin mammas hemland är inte det enda problemet. FN rapporterade i höstas om att situationen för religiösa och etniska minoriteter i Iran har blivit allt värre och Akram Safari är rädd för att även Rosaria ska drabbas.

– Min dotters hudfärg kommer innebära svårigheter både för mig och för min dotter. Acceptansen är väldigt, väldigt dålig både bland folk och bland myndigheter, säger Akram Safari.

Och att Rosaria skulle åka till Angola som enligt hennes pass är hennes hemland, trots att hon är född i Ryssland, är inget alternativ. Akram Safari har inte någon kontakt alls med pappan i dag.

– Det är inte en dag som jag kan vara ifrån den mardrömmen att jag skulle separeras från min dotter, säger Akram Safari.

Av hänsyn till Rosarias låga ålder publiceras ej hennes efternamn.
GFT har utan resultat sökt Irans ambassad för en kommentar.

Fakta: 

Bortom statistiken

I januari krävde regeringen att polisen ska utvisa fler av dem som har fått nej till asyl i Sverige. Under förra året fick 12 991 personer avslag på sina asylansökningar. Varje siffra i statistiken handlar om en människa. I GFT får du under året höra livshistorierna bortom statistiken.

Annons

Rekommenderade artiklar

De rödgröna vill satsa miljoner på utsatta skolor

I våras saknade 17 procent niondeklassarna i Göteborg behörighet till gymnasiet. Den rödgröna majoriteten vill nu göra en satsning på de mest utsatta skolorna i Göteborg för att öka likvärdigheten skolor emellan.

Göteborgs Fria

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu