Med rätt att leva läng(r)e | Fria.Nu

Recension


Fria Tidningen

Med rätt att leva läng(r)e

En del verkar kunna leva hur hårt som helst. Vad beror det på? Och finns det någon gräns för människans ålder? Henrik Ennarts nya bok lämnar svaret på åldrandets gåta olöst men erbjuder fascinerande fakta.

Varför är rockstjärnor som Ozzy Osbourne, Lemmy Kilmister och Keith Richards i livet, trots att de minst sagt misskött sig något kopiöst och onekligen borde vara döda? Svaret kan vara att deras genuppsättning skyddar dem. Så är det i alla fall med Ozzy Osbourne. Hans DNA testades 2010 och det visade sig att han bär på flera ovanliga genvarianter som ger skydd mot bland annat alkoholism.

Genom kartläggningen av människans DNA har forskningen kring åldrande fått ny fart, och man har bland annat upptäckt att många av dagens hundraåringar bär på en specifik gen som gör att kroppen är mer motståndskraftig mot åldrandet.

Är det alltså arvet som avgör hur gammal du blir? Nej, så enkelt är det förstås inte.

I boken Åldrandets gåta försöker journalisten Henrik Ennart förstå och förklara människans åldrande, men några enkla svar finns egentligen inte. Visst, chansen till ett längre och friskare liv ökar om du rör på dig, äter mycket grönsaker men mindre portioner. Ett socialt nätverk och en utbildning lägger ännu några år till din förväntade livslängd.

Inte så mycket nytt för den som konstant matas med den här informationen från myndigheter och hälsomagasin. Däremot kan det kanske komma som en nyhet att medellivslängden fortsätter att öka, trots att forskare förväntat sig en utplanande effekt. Prognoser får justeras uppåt om och om igen och även om en del ekonomiskt svagare länder ligger efter (Sri Lankas medellivslängd ligger i dag på samma nivå som Sveriges 1980) är det ändå generellt sett så att jordens befolkning alltså blir äldre.

Varför åldras vi och finns det någon gräns för människans ålder? Det är några av de frågor Ennart ställer till demografer, biologer och filosofer. Ska pensionsåldern höjas, ska skolgången förlängas, ska barnafödandet begränsas i likhet med Kinas omdebatterade ettbarnspolitik? Ledande experter får komma till tals och frågorna får intressanta om än inga enkla svar.

Det blir onekligen rörigt med alla motsägelsefulla fakta och mer eller mindre tillförlitlig statistik, men alls inte så rörigt som det skulle kunna vara. Boken är välstrukturerad med korta, informativa kapitel och Ennart skriver begripligt.

Tyvärr tappar boken lite i det sista kapitlet, som är en guide till friskt åldrande med ganska välbekanta tips i punktform för den som vill leva friskare och kanske längre. Istället hade jag gärna sett att Ennart hade försökt svara på de socioekonomiska frågor som ställs i boken – de som indikerar att ålder är ett högst ojämlikt fenomen.

Vem kommer att ha råd med de livsförlängande mediciner som kanske finns i framtiden? Kommer alla orka jobba till 80? Vad händer när åldersklyftan mellan olika länder och världsdelar ökar alltmer? Viktiga frågor som jag hoppas att Ennart kan ta sig an i ännu en bok, med mer djup och mindre bredd.

Fakta: 

Litteratur

Åldrandets gåta

Författare: Henrik Ennart

Förlag: Ordfront

Henrik Ennart är journalist inom områdena mat och hälsa och har bland annat arbetat som chef på Svenska Dagbladet. Hans förra bok (tillsammans med Mats-Eric Nilsson) var Döden i grytan – om vår rädsla för riktig mat.

Annons

Rekommenderade artiklar

Demokratier ur ett nytt perspektiv

Recension

Med hjälp av ett underifrånperspektiv som ger intressanta vinklar skildrar Robert Osborne demokratins historia i Av folket, för folket: Demokratins historia underifrån. Frias recensent skriver om en populärhistorisk skildring fri från raljerande som trots några tvära kast är intressant läsning.

Fria Tidningen

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu