Göteborgs Fria

Ny metod hjälper hemlösa katter

Förvildade katter har länge varit en del av vardagen i boendeområdet Backa Röd på Hisingen. Hyresgästerna har klagat och i brist på annan lösning har många av djuren avlivats. I dag använder man sig istället av den så kallade TNR-metoden, till fördel för både katter och människor.

Hemlösa och förvildade katter som bildar kolonier har länge varit ett problem runt om i Göteborg. Tusentals anmälningar inkommer varje år och hyreshusområdet Backa Röd i Hisingsbacka har länge varit en av de värst drabbade platserna. Med stora bilfria ytor och många hus att krypa in under har området lockat till sig en mängd mer eller mindre förvildade katter som under åren har förökat sig i snabb takt. Hyresvärden Bostads AB Poseidon har fått ta emot många klagomål på att djuren fört oväsen, revirmarkerat och spridit loppor. Katterna har även fött kull efter kull av ungar som ibland bara har klarat sig en kort tid.

– Det bildades två läger, säger Marie Werner, Poseidons distriktschef i Backa. Det ena lägret sade ”Skjut av varje katt!”; det andra tyckte synd om djuren och matade dem.

Som GFT tidigare har berättat försökte man länge komma tillrätta med problemet genom att avliva katterna, vilket väckte starka reaktioner från djurrättsförespråkare.

– De har ju försökt med en del inhumana, ineffektiva och gammaldags metoder, men det fungerar inte, säger Miranda Oude Tanke, djursjukvårdare och aktiv inom föreningen Göteborgs Katthjälp.

Under hösten 2011 inleddes ett samarbete mellan Poseidon och Göteborgs Katthjälp som gick ut på att i stället testa den så kallade TNR-metoden. TNR står för trap-neuter-return, på svenska ungefär fånga-kastrera-återföra. Metoden innebär att alla katter i en koloni fångas in, varpå man gör en bedömning av hur pass förvildade de olika individerna är. Kattungar och vuxna katter som är relativt tama placeras i ett jourhem för att sedan få ett nytt, permanent hem, medan de vilda katterna kastreras, vaccineras och ID-märks innan de återigen släpps ut i det fria. De utsläppta djuren får sedan mat, skydd och daglig tillsyn av volontärer.

I boendeområdet Backa Röd har Poseidon upplåtit ett särskilt utrymme där de infångade katterna kastreras av frivilliga veterinärer och tas om hand under konvalescenstiden. För att djuren ska få skydd från väder och vind har ett antal isolerade katthus byggts och placerats ut i området. Marie Werner berättar att det märks stor skillnad på kattkolonin nu.

– Nu är det en stabil mängd välmående katter. Det har bara fötts en kull ungar sedan hösten 2011. Vissa katter är fortfarande skygga och lite avståndstagande, men ingen lider. De är förvildade men friska.

TNR-metoden har använts på många håll runt om i världen, med goda resultat som finns dokumenterade i vetenskapliga studier. Det är dock inte alla som är positivt inställda. Länsstyrelsen i Västra Götaland anser att det är svårt att säkerställa att TNR-katterna tas om hand på rätt sätt och att metoden riskerar att inte leva upp till djurskyddslagen, enligt Hans Borgvall från veterinär- och djurskyddsenheten vid Länsstyrelsen. Därför förespråkar man fortsatt avlivning av de katter som inte är tillräckligt tama för att placeras i ett nytt hem. Miranda Oude Tanke kallar det hela en ren tolkningsfråga.

– Så länge ägande av utekatter, hållning av ladugårdskatter och viltrehabilitering är legalt så är TNR också det. Det finns experter som har konstaterat att förvildade katter klarar sig utmärkt utomhus, speciellt med hjälp av TNR-metoden.

Både Poseidon och Göteborgs Katthjälp ser mycket positivt på hur situationen i Backa Röd har utvecklats i och med TNR-metoden. Djuren mår bättre och hyresgästerna har ändrat inställning. I november i fjol anordnade Poseidon tillsammans med Göteborgs Katthjälp och Kastreringsbussen en välbesökt temadag för de boende i området, där man informerade om arbetet med de hemlösa katterna. Det fanns även möjlighet att få sitt husdjur hälsokontrollerat, vaccinerat och ID-märkt av en legitimerad veterinär.

– Nu är alla väldigt nöjda, säger Miranda Oude Tanke.

– Det finns alltid folk som helst inte skulle se några katter överhuvudtaget, men klagomålen har minskat.

Hon tror att hyresgästerna är glada över att situationen med de hemlösa katterna numera hanteras på ett annat sätt.

– Vissa matar katterna varje dag, säger hon. Man brukar se hur det flyger ut mat genom fönstren. Man kan inte komma ifrån att folk bryr sig om djur, säger Miranda Oude Tanke.

Fakta: 

Göteborgs Katthjälp

TNR-metoden använd i flera länder i så som Kanada, Österrike och Norge.

Göteborgs Katthjälp är en ideell förening som hjälper hemlösa katter och upplyser allmänheten om hur man kan ta hand om hemlösa katter på ett humant sätt.

Göteborgs Katthjälp är medlem i riksförbundet Svenska Kattskyddsförbundet och får därmed använda förbundets etiska märkning.

Källa: www.goteborgskatthjalp.com

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Manifestation för en plats i värmen

Vinterkylan kan vara farlig för den som saknar ett hem. Samtidigt stängs de offentliga platserna för behövande. Det hävdar nätverket Aktion för ett varmare Stockholm. Den 25 januari manifesterade de för allas rätt till staden och tak över huvudet.

Stockholms Fria

Förskolors hyror marknadsanpassas

Alliansen i Stockholms Stad planerar att kraftigt höja hyrorna för ett femtiotal förskolor, enligt ett förslag som just nu diskuteras av politikerna. "Det blir högre kostnader för förskolorna, som kan få dra ner på lokalytan eller personal", säger Ann Mari Engel, ledamot för Vänsterpartiet i Stockholms Stads kommunfullmäktige.

Stockholms Fria

Nättidning – ny livgivare till finskan

Skolans modersmålsundervisning i finska räcker inte till. Därför satsar Sverigefinländarnas språk- och kulturförening i Uppsala på projektet Miniminoritet.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu