Debatt


Montaser Eneim (M)
Skånes Fria

Fria skolvalet är lösningen

Vänsterpartiet är motståndare till det fria skolvalet, skriver Montaser Eneim (M), andra vice ordförande Rosengård SDN.

SISTA ORDET Sadiye Altundal (V) skriver en artikel att de fria skolvalen ligger till grund för ekonomiska svårigheter och därmed dåliga betyg i Rosengård. Vad Altundal missar i sin artikel, är att det fria skolvalet är lösningen som gjort det möjligt för många barn i utsatta område att få godkända betyg i alla ämnen.

Istället för att lägga skulden på friskolorna, borde Vänsterpartiet hitta orsakerna till varför föräldrar väljer att flytta sina barn från de kommunala skolorna. Föräldrarna har gjort aktiva val där de sätter barnens främsta i första rummet. Klarar inte de kommunala skolorna kvalitetskravet, mister de sina elever!

Skolorna i Rosengård måste anpassa sina kostnader till det vikande elevantalet. Att eleverna söker sig från Rosengård är inget nytt och Moderaterna har gång på gång påtalat att något måste göras med våra skollokaler. Vi har även krävt att kvalitén på våra skolor måste förbättras om vi vill behålla våra elever.

Man kan fråga sig hur det var i Rosengård innan det fria skolvalet. Även då hade skolorna dåliga betyg! Är det så att Vänsterpartiet vill att fler elever inte ska klara sin skolgång? Skolor med många barn och dåliga betyg är inte lösningen för att rädda kommunala skolor, utan det är kvalitén i skolundervisningen som gör skillnaden.

Vad ska man göra då? Kommunala skolor måste bli bättre på att attrahera elever och hålla hög kvalité.

Jag har haft många samtal med elever och föräldrar som tack vare det fria skolvalet känner sig delaktiga i samhället och är glada över att de får bestämma hur de vill göra och var barnen ska gå i skolan. Vänsterpartiet verkar vilja leva kvar i det gamla där staten och kommunen ska fatta alla beslut och allt som har med frihet att göra skall förbjudas. Därför är Vänsterpartiet motståndare till det fria skolvalet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Det fria skolvalet drabbar barnen

De redan hårt ansatta skolorna i Rosengård måste spara. Fyra lärare på Värner Rydénskolan har sagts upp och tre niondeklassare ska slås ihop till två. Elever har strejkat och protesterat. Men enligt Sadiye Altundal (V), vice ordförande i stadsfullfäktige i Rosengård är besparingar oundvikliga på grund av det fria skolvalet.

Skånes Fria
Debatt
:

Köttet måste bära sina egna kostnader

Svenskarnas köttkonsumtion får förödande konsekvenser för klimatet och världens hungriga. Något måste göras när konsumtionen bara ökar och ökar men alliansregeringen väljer att istället kasta alla progressiva förslag i papperskorgen, skriver Magda Rasmusson.

Uppsala Fria
Debatt
:

De som skålade när Palme dog

Det som idag borde plåga oss mer än avsaknaden av en fällande dom, är det faktum att de personer som skålade när Palme dog, gick en alldeles lysande politisk framtid till mötes, skriver Magnus Alkarp.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu