Skånes Fria

Malmös bästa badläge är bara för män

Kallbadföreningen hyr ett av Malmös bästa badlägen för en spottstyver men bara män är välkomna i klubben. Sedan 1930 har det skett med Malmö stads goda minne.

– Vi lägger oss inte i att det bara är män som är medlemmar, säger Jan Olof Harvigsson, gatukontoret i Malmö.

Längst ute på en T-formad brygga på Ribersborg i Malmö hyr Sällskapet Isbjörnarna en bastu för 1200 kronor per år av Malmö stad. Här kan de runt hundra medlemmarna när de vill ta ett dopp i havet.

– Det är en riktigt kick att kallbada och du får gratis endorfiner. Är det vindstilla och lä kan man stå länge på bryggan utan att frysa mitt i vintern, säger Magnus Johansson som är vice ordförande i Isbjörnarna.

I föreningen lever traditionerna från 1930-talet ännu kvar. Endast män tillåts bli medlemmar.

– Jag kan inte riktigt svara på varför det aldrig har blivit någon ändring på det. Det skulle vara krångligt att ändra de gamla traditionerna idag. Vi skulle bli tvungna att göra om hela föreningen för att rymma både kvinnor och män, säger Magnus Johansson som är vice ordföranden för Isbjörnarna.

Han menar att om det finns kvinnor som är intresserade av att starta en kvinnosektion som har tillgång till bastun är det något som måste diskuteras av sällskapets medlemmar.

– Vi har en uppgörelse med kommunen att vi får ha högst 100 medlemmar och det är vad vi är idag. Skulle vi ta in kvinnor skulle vi vara tvungna att säga upp medlemmar eller låta bli att rekrytera under några år för att det ska bli jämt fördelat, säger Magnus Johansson.

Han tycker inte att det verkar finnas ett särskilt stort intresse för kvinnor att vinterbada organiserat med bastu. Många, både kvinnor och män verkar avskräckas av att det är enkla förhållanden som gäller, utan dusch eller uppvärmt omklädningsrum tror han.

– När t-bryggan renoverades för några år sedan fick vi en tillfällig bastu på brygga tre. Då sa jag till de vinterbadande damerna jag träffade att de skulle prata med kommunen om att få ta över den permanent. Men det rann ut i sanden.

Jan Olof Harvigsson, enhetschef på upplåtelseavdelningen på gatukontoret i Malmö menar att kommunen inte lägger sig i könsfördelningen i föreningen som hyr marken.

– Det är vanligt att vi subventionerar kostnader för föreningar på det här sättet. Vi lägger oss inte i att det bara är män som är medlemmar. Det finns säkert föreningar endast för kvinnor som vi stödjer på andra sätt, säger Jan Olof Harvigsson.

Han menar att det förs en diskussion på enheten om hur stödet till föreningar kan fördelas på ett jämställt sätt.

– Traditionellt har det blivit så att vi subventionerar fler verksamheter som riktar sig till killar än till tjejer, men vi försöker ha ett mer av ett genusperspektiv i våra satsningar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Badförening öppnar upp för kvinnor

Hyresgästerna i kommunens bastu på Ribersborg i Malmö har tidigare bara släppt in män i bastun. Men efter att Skånes Fria Tidning granskat sällskapets könspolicy ändrar sig föreningen och välkomnar nu även kvinnor.

Skånes Fria

”Det tillhör forntiden”

Efter att Skånes Fria Tidning börjat granska föreningen Isbjörnarnas könspolicy ändrar sig tjänstemännen på kommunen och kräver förändring.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu