Uppsala Fria

Kurdfrågan måste göras till Sveriges

Efter trippelmordet i Paris samlades hundratals människor i Uppsala under tisdagen för att manifestera mot våldet. Lokala politiker talade vid arrangemanget som inleddes på Vaksala torg för att avslutas på Stora torget.

– Vi har förlorat tre mycket viktiga kvinnor som kämpat för kurdiska kvinnors rättigheter. En av de mördade, Sakine Cansiz som var PKK-veteran, har varit en av de kurdiska symbolerna för frihet, säger Edip Akay, arrangör och medlem i Kurdistans solidaritetsförening liksom Vänsterpartiet i Uppsala.

Edip Akay jobbar själv politiskt med kurdfrågan, bade tidigare i Kurdistan och sedan han kom till Sverige under 1990-talet. Han träffade Sakine Cansiz när han själv satt fängslad i sitt forna hemland mellan 1987 och 1988.

– Hon har kämpat länge mot turkiska grymheter, hon sattes i fängelse och torterades men fortsatte sedan sin kamp. Kurdiska kvinnor är tre ganger mer förtryckta.

Även de två andra kvinnorna var enligt Edip Akay centrala för kurdfrågan på ett Europeiskt och internationellt plan. En av dem var verksam inom olika ungdomsorganisationer medan den andra var direkt inblandad i de diplomatiska förhandlingar som veckan fore inletts mellan PKK:s ledare och den Turkiska staten.

Vad hander nu, tror du?

– Det påverkar men vi har ändå hopp om att konflikten ska lösas på ett fredligt sätt.

Vad görs lokalt och nationellt för att lyfta frågan i Sverige?

– Vi går till svenska politiker och sager att vi vill ha fred, inte krig. Vi är beredda att samarbeta på alla sätt. Det är inte bara kurder som blir förtryckta i Turkiet och Kurdistan, även syrianer, assyrier och armenier. Vi jobbar även med att försvara deras rättigheter.

Har inget förändrats menar du?

– Vad som än sags så har ingenting förändrats i Turkiet. Det finns fortfarande bara ett folk, ett språk och en religion. De har inte ändrat varken lagar eller konstitution, rent juridiskt har ingenting rörts. Sveriges regering och svenska politiker måste ta frågan på allvar. Kurderna måste få ett erkännande som folkgrupp och det måste synas i grundlagarna.

En av de inbjudna politikerna var Vänsterpartiets Emma Wallrup. Hon jobbar själv aktivt med kurdfrågan då det är en angelägen fråga för Vänsterpartiet och hon vill verka för att frågan ska lösas på fredlig väg.

– Morden får inte utgöra ett hinder för fredssamtalen, de måste fortsätta och det kändes därför viktigt att vi visade vårt stöd vid den här manifestationen. Kurderna har så väldigt länge kämpat för sina rättigheter.

Fakta: 

<h2>Kurdistans solidaritetsförening arrangerade tillsammans med Föreningen kurdiska kvinnor för jämställdhet och solidaritet tisdagens manifestation.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där, My Hellberg...

På måndag är det Fadimedagen vilket uppmärksammas av er i Tjejers rätt i samhället, TRIS, i Uppsala. På vilket sätt?

Uppsala Fria

Alby i demokratins vågskål

Fria har pratat med tre forskare om lagändringen som skulle göra det lättare att få till folkomröstningar.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu