Fria Tidningen

Tyst om klimatet på Folk och Försvar

I veckan hölls den årliga rikskonferensen Folk och Försvar i Sälen. På konferensen diskuterades i vanlig ordning Sveriges försvars- och säkerhetspolitik. Men en viktig diskussion uteblev: miljöfrågan och hotet från klimatförändringarna.

– Klimatförändringarna är ett stort hot som måste lyftas i den säkerhetspolitiska debatten, säger Lorentz Tovatt, miljöpartist och skribent för Supermiljöbloggen.

Han kritiserar årets program under konferensen, där inga punkter handlar om klimatfrågan. Det är enligt honom märkligt tyst om miljön.

– Jag uppfattar det som att det inte finns tillräckligt stor förståelse för den här problematiken trots att det är ett enormt hot, säger han.

Rikskonferensen Folk och Försvar har arrangerats i Sälen sedan 1993. Årligen träffas politiker, tjänstemän och anställda inom näringslivet och ideella organisationer för att diskutera säkerhetspolitik och försvar. I år lyftes bland annat ämnen om extremism och nationalism, den svenska försvarsreformen och det nordiska försvarssamarbetet. Men att klimatfrågan uteslöts från diskussionerna, ser Lorentz Tovatt som ett problem eftersom han tror att konflikter i samband med klimatförändringarna kommer att öka.

– Utbredd torka och onaturligt kraftig nederbörd slår redan nu hårt mot jordbruket i fattiga länder vilket leder til bland annatl matkravaller. Det är bara ett exempel på ett stort säkerhetspolitiskt hot som är ett resultat av klimatförändringarna, säger han.

Ökade flyktingströmmar och mer extremt väder är två andra reella hot som följer i klimatförändringarnas kölvatten, menar Lorentz Tovatt, som nu efterlyser en bredare säkerhetspolitisk diskussion.

Marinette Radebo, pressansvarig på Folk och Försvar, håller med om att klimatet är en viktig fråga att lyfta men säger samtidigt att årets konferens fokuserat på andra punkter.

– Det är inte så att miljöfrågan står långt ner på agendan, men eftersom konferensdagarna är begränsade måste vi göra ett urval utifrån hur debatten har sett ut. I år har vi fokuserat på försvarspolitik med Nato som exempel, säger hon.

Under konferensen var det endast en programpunkt som i alla fall berörde klimatfrågan. SOS Alarm arrangerade ett seminarium om orkanen Sandy i USA och diskuterade lärdomar och krisberedskap i samband med naturkatastrofer. Men Lorentz Tovatt är kritisk till att fokus låg på krishantering istället för på förebyggande arbete.

– Man pratar mycket om hur man ska hantera situationen när den väl uppkommer men ingenting om vad som kan göras i förebyggande syfte. Det är dags att bredda debatten för att ge plats för de stora framtidsfrågorna.

Fakta: 

Folk och Försvar:

Folk och Försvar är en politiskt obunden sammanslutning som består av 70 organisationer, vilka verkar för att främja debatt om Sveriges säkerhetspolitik och försvar. Verksamheten finansieras genom medlemsavgifter, projektbidrag samt bidrag från regeringen.

Sedan 1993 har man arrangerat rikskonferensen med samma namn i Sälen. På årets konferens lyftes frågor om extremism och nationalism, den ekonomiska krisen i Europa och Sveriges tillbakadragande från Afghanistan. Till talarna hörde bland andra Karin Enström, försvarsminister, Sverker Göransson, överbefälhavare på Försvarsmakten, Daniel Poohl, stiftelsen Expo och Cecilia Malmström, EU-kommissionär.

Målet med konferensen är att vara ett forum där forskare, myndigheter, politiker, näringsliv, medier och ideella organisationer möts och utbyter kunskap och erfarenheter.

Källa: www.folkochforsvar.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Datainspektionen vill lagstifta mot kränkningar

Datainspektionen tycker att det behövs en ny lagstiftning mot kränkningar på nätet. Myndigheten föreslår en generell straffbestämmelse som ska gälla även grundlagsskyddade webbplatser. Men förslaget möter kritik.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu