Fria Tidningen

Maj Wechselmann utmanar tystnaden

Trots de ohyggliga konsekvenserna av katastrofen i Fukushima 2011 är debatten om kärnkraften stendöd. Det vill Maj Wechselmann ändra på med sin film Världens säkraste kärnkraftverk.

Världens säkraste kärnkraftverk. Så kallades en gång Fukushima i norra Japan. Efter 11 mars 2011 har över 150 000 människor evakuerats eller flytt och strålningsnivåerna är upp till hundra gånger högre än det normala. Det är knappast aktuellt att kalla något kärnkraftverk i världen för säkert.

Ändå är debatten om kärnkraftens vara eller icke vara märkligt frånvarande. Dokumentärfilmaren Maj Wechselmann är fast besluten att ändra på den saken. I går fredag hade hennes nya film med den ironiska titeln Världens säkraste kärnkraftverk premiär.

– Nu vill de bygga ut kärnkraften här i Sverige och så håller alla käften. Gustav Fridolin tror att han ska bli minister – det kan han ju inbilla sig – så därför har inte han öppnat käften om kärnkraften på ett och ett halvt år. Sjöstedt talar inte särskilt högt om det heller. Varför tar de inte chansen, tror de att folk vill ha kärnkraften? säger Maj Wechselmann upprört.

Det är ju många som vill också.

– Ja, för att de är totalt vilseledda, som jag ser det.

Tror du att det går att få till en ny kärnkraftsdebatt?

– Vi är ju i full gång! säger hon och skrattar hjärtligt. Det är bara hålla på tills man stupar.

Vi talar om hur det kan komma sig att det är så svårt att få genomslag för frågan i Sverige. Maj Wechselmann jämför med Danmark där hundratusentals familjer är med i vindkraftskooperativ, och Tyskland där människor gått man ur huse för att protestera.

– Tyskarna bildade kedja med 60 kilometer människor som höll varandra i handen mellan Brunnsbyttel och Krummel för att bli av med Vattenfalls två eländiga reaktorer. Nu är de nedlagda och det var ett enhälligt beslut av delstaten. De hade redan stått stilla i flera år. Den tyska staten har mycket mer restriktiva förhållanderegler. Våra borde också stängas.

I filmen visas klipp från Greenpeace ”stresstest” på Forsmark och Ringhals hösten 2012. Men inte heller de uppenbara säkerhetsbrister som testet avslöjade satte något vidare avtryck i det offentliga samtalet.

Få journalister har kommit till pressvisningen på Zita i Stockholm och ingen annan ber om en intervju. Kontrasten mot tiden efter Tjernobyl i april 1986 är slående, tycker Maj Wechselmann.

– Då var det kärnkraft 365 dagar om året i medierna. Men Fukushima försvann efter sex veckor. Men nu skriver du i alla fall och når ut till femton nätverk, säger hon luttrat.

Filmen skildrar vardagen på förskolor och äldreboenden i Japan, Maj Wechselmann och assistenten Beatrice Dehkordi Martinez följer saneringsarbetet och träffar en japansk minister. I Sverige intervjuar hon bland annat Lars-Olov Höglund, före detta teknisk chef på Forsmark. Rättshaverist kallas han av motståndarna.

Varför har du inte med några kärnkraftsförespråkare?

– Jag skulle intervjua Gösta Larsen (informationschef på Ringhals, reds anm.) men det fick jag inte. Nu har han skickat ut brev där han förtalar oss allihop.

Intervjun börjar lida mot sitt slut och vi reser oss för att gå. Men innan vi kommer ut från Zita lägger Maj Wechselmann märke till något på väggen.

– Jaha, kommer den nu. Då har man ju inte en chans, säger hon och pekar på affischen till Stefan Jarls kommande film Godheten.

Men trots allt lär Wechselmanns film inte sakna uppmärksamhet. I samband med premiären ska en rad samtal om kärnkraft hållas över landet (se separat faktaruta). Och precis som hon gör det mesta i sina filmer har Maj Wechselmann satt ihop de flesta seminarierna själv.

– Snacka om engagemang, kommenterar kollegan Gösta Elmquist som medverkar i Majs film och som tillsammans med Bo Levin arbetar med en egen dokumentär om kärnkraften.

Nästa vecka åker de till Tjernobyl för att filma. Så nog verkar någonting vara på väg att hända.

Fakta: 

Seminarier i samband med premiären

• Göteborg 11-16 januari: Samtal på Hagabion med bl a Greenpeace och Lars-Olov Höglund (fd teknisk chef på Forsmark som medverkar i filmen). på Hagabion

• Stockholm 11 januari: Helle Klein (skribent och präst) och Annika Jacobsson (Greenpeace) samtalar på Zita i anslutning till premiären. Samtalsledare Linus Brohult.

• Lund 11 januari: Utfrågning av riksdagsledamöterna Marianne Berg och Lotta Hedström på Kino.

• Umeå 13 januari: Debatt kl 14 med inbjudna representanter från politiska partier på Folkets bio.

• Uppsala 13 januari: Maj Wechselmann och Lars-Olov Höglund samtalar.

• Fotoutställningen Vardag i Fukushima visas också på många platser i anslutning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu