Uppsala Fria

Hallå Joakim Medin...

...som medarrangerar en forumdag om Palestina på Ungdomens hus i Uppsala på söndag, där bland annat representanter för organisationerna Palestinagrupperna, Isolera Israel, Ship to Gaza och International Solidarity Movement medverkar.

Varför sker det just nu?

– Det har varit ovanligt mycket fokus på Palestina under hösten. Genom bordningen av Estelle, Operation Pillar og clouds och FN-beslutet om Palestina som observatörsstat och Israels påföljande bestraffning med nya illegala bosättningsplaner, har ockupationen fått en särskild uppmärksamhet över hela världen. Och i år är det även 65 år sedan al Nakba, den stora Katastrofen, då staten Israel utropades och 700 000 palestinier fördrevs från sina hem. Samtidigt har ockupationen av Gaza och Västbanken hunnit bli 46 år gammal. Så det är någon form av jubileum även om det inte är något att fira.

Vad är syftet med forumdagen?

– Trots att frågan är så gammal är den fortfarande högaktuell, en fråga som samtliga fyra solidaritetsrörelser står bakom.

Vilka vänder ni er till?

– Så brett som möjligt, vi har ju bjudit in alla solidaritetsrörelser. Till unga som kanske vill åka ner på plats, till andra som istället vill skramla med en bössa eller bara bli upplysta. Men det är lite svårt att bedriva aktivism i Uppsala. Kan bero på att det är mycket rörelse här och en låg frekvens av aktivism på Universitetet.

Någon speciell programpunkt du vill framhålla framför andra?

– Besöket av Saeed Amireh från byn Ni’lin, som berättar egna upplevelser från ickevåldsmotstånd mot Israels illegala murbygge på Västbanken.

Vilken koppling har du själv till Israel-Palestinafrågan?

– Jag har själv varit där som solidaritetsaktivist vid två tillfällen, åkte med ombord på Estelle och engagerar mig i organisationen Isolera Israel-Vänsterpartiet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alby i demokratins vågskål

Fria har pratat med tre forskare om lagändringen som skulle göra det lättare att få till folkomröstningar.

Fria Tidningen

DO avvisar anmälan mot myndighet

Förra veckan DO-anmäldes myndigheten Statens institutionsstyrelse, SiS, för att ha misslyckats med att ta fram en handlingsplan för jämställda löner. DO har nu beslutat att avvisa ärendet. Trots att få myndigheter och företag följer lagen så blir det sällan några påföljder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu