Fria Tidningen

Allt fler bidragsjobb i restaurangbranschen

Den sänkta krogmomsen skapade enligt arbetsgivarorganisationen Visita tusentals nya jobb i restaurangbranschen förra året. Men samtidigt har antalet anställningar som delvis finansieras med statliga bidrag mångdubblats.

När dåvarande näringsminister Maud Olofsson lanserade den sänkta krogmomsen i ett tal på Almedalsveckan år 2010 hävdade hon att reformen skulle skapa 20 000 jobb i restaurangbranschen. Men efter drygt ett år föblir reformens effekt på sysselsättningen omtvistad. Enligt arbetsgivarorganisationen Visita, som stödjer sig på siffror från SCB, har den skapat 5000 nya jobb på ett år.

– Omsättningstillväxten i volym har inte varit så stark under årets första 10 månader någon gång under 2000-talet som i år och även sysselsättningen har ökat kraftigt. Med tanke på lågkonjunkturen har jag svårt att se någon annan förklaring till detta än den sänkta restaurangmomsen, säger Björn Arnek, avdelningschef för branschekonomi på Visita, i ett pressmeddelande.

Hotell- och restaurangfacket menar däremot att inga tydliga effekter på arbetslösheten i branschen kan ses. De påpekar också att statistiken kan vara missvisande eftersom den bara visar antalet anställda, oavsett om det handlar om heltids-, deltids- eller visstidsanställningar.

– Vi tycker det är bra att jobb skapas men samtidigt visar inte statistiken vad det är för typ av jobb som ökar. Vi tycker också det är konstigt att den ökade sysselsättningen inte syns i vår arbetslöshetsstatistik över de som har a-kassa. Så vi skulle vilja se mer analys av den här statistiken, säger Ella Niia, förbundsorförande i hotell- och restaurangfacket.

Kan ni se några effekter av momssänkningen?

– Nej, inte vad gäller sänkning av priserna heller. När vi har frågat våra medlemmar om de ser en ökning av antalet medarbetare på arbetsplatsen eller om det är mindre stressigt på jobbet märker de inte av det ute på arbetsplatserna.

Samtidigt visar en granskning som tidningen Hotellrevyn har gjort att allt fler anställningar i branschen finansieras helt eller delvis genom arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Sedan 2008 har antalet bidragsanställningar ökat snabbare än i andra branscher, från 4 918 till 12 340. Snabbast är ökningen av nystartsjobb, som innebär att arbetsgivaren kan få tillbaka dubbla arbetsgivaravgiften – eller nästan halva lönekostnaden – om man anställer en långtidsarbetslös. Omräknat till heltid innebär det att statliga subventioner ligger bakom vart tionde jobb i restaurangbranschen. Av den totala lönekostnaden på 27 miljarder kronor för hotell- och restaurangbranschen uppskattas statliga subventioner stå för 5 till 9 procent.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

SD-politiker vill begränsa muslimers barnafödande

Kommunpolitiker i Älmhult menar att islam håller på att ta över världen. Annika Rydh, ledamot i Älmhults kommunfullmäktige, har spridit antimuslimsk propaganda på Sverigedemokraternas lokala webbsajt, skriver tidningen Expo.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu