Gränspolis utan gränser | Fria.Nu
Malin Bergendal

Inledare


Malin Bergendal
Fria Tidningen

Gränspolis utan gränser

Det senaste året har livet blivit hårdare för papperslösa i Malmö. Gränspolisen jagar dem överallt – ingenstans går de säkra. Personalen på Teamet för krigs- och tortyrskadade berättar för tidningen Re:public att de inte längre kan behandla ungdomarna som går i samtalsterapi där. De som alls vågar komma dit kan bara prata om sin rädsla för polisen. De kan inte ta emot hjälp för sina psykiska skador, för de är förföljda igen.

Den här förföljelsen ingår i ett samarbete mellan gränspolisen, Migrationsverket och Kriminalvården, och projektet kallas Reva – Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete.

Namnet är ett hån mot begreppet rättssäkerhet, och målet är att utvisa så många papperslösa som möjligt så fort som möjligt. Man började i Malmö, men år 2014 ska det vara genomfört i hela landet.

Re:public intervjuade gränspolischefen i Skåne, Kristina Hallander Spångberg. På slutet får hon en fråga om ifall det är rätt att förfölja människor på det här sättet.

Polischefen svarar att man kan tycka saker, men de kan inte följa sina känslor, för det här är deras uppdrag.

Hur högt historiens vingslag dånar i hennes öron när hon säger det vet bara hon själv. De hindrar henne i varje fall inte.

ANNONS
ANNONS

© 2022 Fria.Nu