Skånes Fria

”Förvånad att hen var så het potatis”

Författaren Jesper Lundqvist gav i början av året ut Sveriges första barnbok med könsneutrala pronomen. Nu ser han tillbaka på ett år fyllt av debatt, medieuppmärksamhet och glädje.

I januari skrev vi om Jesper Lundqvists bok Kivi och monsterhund, som gavs ut på Olika förlag, med kontor i Helsingborg och Linköping. Författaren tyckte att det var ointressant att berätta om Kivis kön och använde därför pronomen som hen och henom. Genast väckte boken ett enormt intresse i medierna och författaren blev intervjuad flera gånger om dagen.

– Det var väldigt roligt, och märkligt, och intensivt. Jag förstod att det kunde bli lite liv i luckan men inte att det skulle bli så mycket eller så länge. Jag blev förvånad över att det var en så het potatis.

Jesper Lundqvist tyckte att det var kul att följa den hen-debatt som uppstod. Framför allt att många blev så glada över boken. Ett tag tänkte han uppgivet att de som var arga bara skulle fortsätta att vara arga. Men sedan fick han känslan av att många som var negativa inte hade en stark övertygelse, utan mest reagerade med en spontan, mänsklig skepsis mot förändring.

– Ju mer det debatterades, desto mer fick de en chans att reflektera över vad de tyckte. Det var nog en bra process.

Han noterar att barnen som läser inte alls fokuserar på det könsneutrala. De tycker snarare att boken är rolig och galen eller att monsterhunden är lite läskig. De vuxnas artiklar och nätkommentarer upplevde han generellt som lite overkliga. Det var svårt att veta hur många människor som egentligen var positiva eller negativa till boken. Desto roligare var det då att möta riktiga läsare.

– Jag märkte att det betydde något att boken fanns. För många människor har den ett symbolvärde. Jag förstod också att det har pratats om boken i fikarum och vid köksbord.

Bland annat berättade en kvinna att hon försökt att förklara tanken med hen för sin pappa men mötts av stor skepsis under varje diskussion. När de läste Kivi och monsterhund tillsammans föll dock bitarna på plats och han tyckte plötsligt att det var roligt.

– ”Jaha, jag är en marfor, nu fattar jag.” Sådana reaktioner är kul.

Dock verkar en annan typ av reaktioner ha uteblivit, i alla fall än så länge.

– Jag hade en lite naiv tanke, att om jag visar att det går att skriva på det här sättet kanske andra vill göra det. Det vore väl kul om det var några fler än jag. Men det har inte riktigt hänt, inte än i alla fall.

Jesper Lundqvist skrev i alla fall själv en uppföljare under året – Kivi och den gråtande goraffen. Och fler ska det bli, är det tänkt.

– Dels för att det är ett roligt sätt att berätta, dels för att en serie är mer än bara en bok, det är något som pågår. Jag kan låta debatten och hen vara levande. Det är inte fel!

Nu tycker han att det ska bli spännande att se hur debatten fortsätter, och hur hen kommer att användas i framtiden.

– Språket är dynamiskt, vi gör vad vi vill med det. Och språket formar verkligheten. Jag tänker inte att språkbruk eller ord förändrar världen i sig, men jag ser hen som ett verktyg.

Han jämför ordet hen med en skruvdragare. Om man ska bygga en altan utan en skruvdragare blir det krångligare och kanske inte lika bra.

– Om man däremot inte vill bygga någon altan, är man ju inte arg över att det finns skruvdragare. Om det finns ett ord som tillför språket något, som gör folk glada och som folk vill använda, då förstår jag inte problemet. En del har varit arga över att hon och han skulle tas bort ur språket – vilket inte någon har sagt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Scensuccén i Landskrona lever vidare

I september satte Scenariot upp sin första föreställning på Landskrona teater, ungdomspjäsen Och däremellan lever vi. Föreställningen bygger på teatergruppens gamla dagböcker och ifrågasätter bland annat normer om genus, sex och normalitet. Nu ska den förhoppningsvis visas på fler ställen – och gruppen jobbar även vidare med nya verk.

Skånes Fria

Tusen serier i tusen rum

Nya lokaler, en vandringsutställning och bokplaner. Det har hänt en hel del inom mångfaldsprojektet Tusen serier sedan Skånes Fria Tidning sist skrev om det i november.

Skånes Fria

Svensk-ugandisk filmstafett en succé

Under året har skolelever i Mbale och Malmö gjort filmer tillsammans i ett projekt som gått över förväntan. Den här omgången har nyligen avslutats men det blir troligen fler filmstafetter mellan länderna framöver.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu