Uppsala Fria

Hallå…

…Muhamad Hassan (FP) vice ordförande i kommunstyrelsen i Uppsala kommun. Hur kommer det sig att kommunen, som remissinstans, avstår möjligheten att yttra sig i Ärnafallet?

- Nej, så ligger det inte till. Vi har inte avstått utan hänvisat till tidigare brev där vi pekar på den miljöhänsyn som bör tas och Miljödomstolens utslag.

Uppsala Vatten vidhåller exempelvis tydligt i ett nytt yttrande sin tidigare hållning, det vill säga inget civilflyg med hänvisning till framtida skydd för miljö och hälsa. Detta till skillnad från kommunen som har varit mera vag. Någon kommentar?

- Miljöaspekterna framhäver vi alla, även i det senaste remissärendet. Vi menar att det är en regeringsfråga. Vi har diskuterat för och emot och Miljödomstolen har sagt sitt. Vi menar att vi kommer att respektera domstolens utlåtande.

Eva-Lena Volk, samordnare i nätverket civilflygfritt Ärna har bland annat uttalat sig i Uppsala Nya Tidning, hon menar ”att kommunen smiter från sitt ansvar” genom det sätt ni agerat i det här ärendet. Vad tror du hon menar med det?

- Att vi skulle ha varit tydligare med att säga nej, att vi skulle satt ner foten. Men det är inte så enkelt. Försvaret kommer att ha sin verksamhet kvar och då tycker vi att det är bättre att verka för en utveckling av staden. Ett civilflyg skulle kunna ge fler arbetstillfällen och göra Uppsala mer attraktivt.

Hur tänker ni då? En flygplats omöjliggör ju exempelvis ökad bebyggelse, det är ju ingen som kan bo i området?

- Vi bygger där vi kan bygga, i andra områden. Uppsala växer hela tiden.

Jag känner mig lite förvirrad av hur kommunen agerar i den här frågan, hur tror du övriga kommuninvånare resonerar?

- Då har vi varit dåliga på att berätta hur vi tänker. Jag tycker att vi har varit tydliga mot våra medborgare. Men då har vi en utmaning att ta tag i.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alby i demokratins vågskål

Fria har pratat med tre forskare om lagändringen som skulle göra det lättare att få till folkomröstningar.

Fria Tidningen

DO avvisar anmälan mot myndighet

Förra veckan DO-anmäldes myndigheten Statens institutionsstyrelse, SiS, för att ha misslyckats med att ta fram en handlingsplan för jämställda löner. DO har nu beslutat att avvisa ärendet. Trots att få myndigheter och företag följer lagen så blir det sällan några påföljder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu