Uppsala Fria

Iransk konstnär visar färg

Rött, rött, rött. Bord och stolar. Katter, hundar och undangömda människor. Följ med på en resa i den iranska konstnären Shima Faridanis symboliska värld när hon ställer ut sina verk på Galleri1.

– I mina målningar så utgår jag från mitt liv och mina livserfarenheter. Färg är metaforiskt använt i de flesta av mina målningar och då framförallt färgen röd, säger Shima Faridani som nu på lördag har sin första egna utställning i Sverige.

Utställningen ”Chair” består av nio målningar i akryl som alla berättar något om olika delar i den unga konstnärens liv. Genom konstverken kan åskådaren följa Shima Faridanis livserfarenheter, utveckling och syn på tillvaron.

Shima Faridani kommer ursprungligen från Iran men bor och verkar i Uppsala sedan ett och ett halvt år tillbaka. Utställningen ”Chair” är hennes första egna utställning i Sverige men hon har tidigare medverkat i flertalet grupputställningar runtom i världen. Senast i Kina då ett av hennes konstverk ställdes ut på den internationella konstbiennalen ”5th Beijing International Art Biennale of China 2012”.

Enligt Shima Faridani handlar utställningen ”Chair” om sökandet efter ett lugnt och avslappnat liv och om människorna som söker detta lugn. Bord, stolar, katter och andra husdjur får symbolisera olika människor och deras olika vägar till att söka det lugna livet. Människor har olika idéer om vad detta lugn är och hur det skapas menar Shima Faridani.

– I mina målningar har jag exempelvis med många olika typer av stolar. De är för mig representationer av människor som tidigare funnits och säger mycket om personen. Människor kan dö men stolarna som finns kvar är en typ av representant för de personerna och förmedlar på så sätt ett lugn i det rum där stolen befinner sig.

I Shima Faridanis målning ”Höggravid/in the late stages of pregnacy” symboliserardjuren, i detta fall representerade av myror, den oro som den gravida kvinnan på målningen känner.

Utställningen ”Chair” har vernissage på lördag klockan 12 – 17. Utställningen pågår till och med den sextonde december.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

På besök i en babyfabrik

När det kommer till barnlöshet hur pass långt är vi människor då beredda att gå? I pjäsen ”Made In India – Notes from a baby farm”, som sattes upp på Reginateatern den 20 november, så ställde skådespelarna svåra frågor kring surrogatmödraskap.

Uppsala Fria

Världskänd – okänd

Prisad, uppmärksammad och en kontroversiell och obekväm röst i den offentliga debatten. Hon skapar diskussion med sina filmer runtom i världen medan hon i sin nuvarande hemstad Uppsala är okänd av de flesta. Uppsala Fria har träffat den finska dokumentärfilmaren Mervi Junkkonen.

Uppsala Fria

Konstnärsdrömmar med rätt att existera

Alla ska ges möjlighet till kreativt skapande. Dagligverksamheten Konstbruket i Ekeby har sedan tre år tillbaka fungerat som en konstnärlig verkstad för personer med funktionsnedsättningar. Verksamheten har gett Uppsala en ny och spännande konstinjektion med flertalet utställningar och framträdanden.

Uppsala Fria

”De enda vinnarna är bankerna”

Varför uppstår ekonomiska kriser och hur ska det egentligen gå för de så skuldtyngda europeiska länderna? Professorn Mats Persson vid Stockholms universitet höll den 29 november ett föredrag i universitetshuset i Uppsala om den europeiska skuldkrisen.

Uppsala Fria

Inte lätt att vara Elvis i Uppsala

Hennes säregna stil och bitska samhällskommentarer har gått få förbi. Serietecknaren och förre detta Uppsalabon Nina Hemmingsson berättar om staden hon växte upp i, om sitt konstnärskap och vilken betydelse hennes mest kända figur har för henne.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu