Debatt


Ramzi Abuabdou
Fria Tidningen

Det handlar om våld mot en ockuperad befolkning

Carl Bildt måste som representant för Sverige kräva att Israel agerar i enlighet med internationell lag. Det menar Ramzi Abuabdou, som är född i flyktinglägret Al-Shata i Gaza city.

Käre utrikesminister Carl Bildt. Den rådande situationen i Gaza är mer komplicerad än en "israelisk-palestinsk konflikt". Mitt namn är Ramzi Abuabdou och jag föddes i flyktinglägret Al-Shata i Gaza city i juli 1984. Min familj består av politiska flyktingar från Israels grundande 1948. Jag känner mig tvungen att kommentera ditt uttalande i SVT torsdagen den 15 november angående attackerna mot Gaza.

När du talar om ett våld från både palestinskt och israeliskt håll finns det en aspekt som måste problematiseras. Det finns en en sida i detta som utövar ett dagligt våld mot civila i Gaza. Ett dagligt våld är det enda sättet att upprätthålla en så utdragen ockupation som den mot Palestina.

Det finns inte någon konflikt mellan två stater i detta fall, det handlar inte om en konflikt mellan islam och judendom. Vad vi ser i Gaza är snarare den relation som alltid existerat mellan en ockupationsmakt och en ockuperad befolkning, en relation mellan förtryckare och förtryckt. Ockupationen kan bara upprätthållas med våld och med våld menar jag fängelser, checkpoints, begränsad åtkomst till odlingsmark, begränsningar i rörelsefrihet och kollektiv bestraffning. Detta dagliga våld drabbar Gazas civilbefolkning dygnet runt.

När vi pratar om palestinskt våld handlar det om sporadiska utbrott av motstånd från en förtryckt befolkning, ett symptom på den rådande situationen på den ockuperade Gazaremsan.

I Gaza bor i dag 1,6 miljoner oskyddade civila. Det är ett extremt tätbefolkat område där bomber inte skiljer på militära mål och skyddsrum där Gazas barn gömmer sig i sina mödrars famn. Det finns inga flyglarm, ingen Iron dome och ingenstans att fly från massivt militärt bombardemang, bara stängda gränser.

I skrivande stund, på femte dagen av attacken mot Gaza, sörjer vi nu 54 offer för massakern, den allra största delen civila och minst 9 barn.

Du, Carl Bildt, måste vid något tillfälle åtminstone ha skummat igenom Goldstonerapporten. I denna kan vi läsa om skräcken som släpptes lös över Gazas befolkning under Operation Gjutet blys 22 smärtsamma dagar för snart tre år sedan. Med F16-plan, apachehelikoptrar och fosforbomber från amerikanska tillverkare släppte den israeliska militären lös ett helvete mot den civila befolkningen i Gaza. Hundratals barn brändes till döds av fosforbomberna och gravida kvinnor gjordes till måltavlor, något som senare uttrycktes på israeliska soldaters tröjor med frasen: "ett skott, två döda". Men trots detta, inte ett ord av sympati för Gazas folk.

För att få ett slut på den eskalerande situationen är det absolut nödvändigt att vi:

– sätter stopp för kollektiv bestraffning av den civila befolkningen.

– häver alla restriktioner mot civilbefolkningens rörelsefrihet.

– tillåter fri tillgång till jordbruksmark, fiskeområden och transport av varor samt invånare mellan Gaza och Västbanken.

Mitt enda direkta krav på dig Carl Bildt, är att du som representant för Sverige kräver att Israel agerar i enlighet med internationell lag. Är det för mycket att be om? Vi vill bara ha rättvisa och jämlikhet Carl Bildt.

vänligen,

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Anlägg grön stadsdel vid Karolinska

När Karolinska universitetssjukhuset flyttar bör området omvandlas till en grön stadsdel med hyresrätter. Det menar Vänsterpartiet, som ser Karolinastaden som ett steg i riktning mot en hållbar klimatpolitik.

Stockholms Fria
Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu