Zombieexpert gav överlevnadstips | Fria.Nu
Uppsala Fria

Zombieexpert gav överlevnadstips

Skulle du överleva en zombieapokalyps? Zombieexperten Herman Geijer besökte Uppsala stadsbibliotek för att tipsa om hur man överlever när zombies tar över och vad zombiegenren egentligen handlar om.

På ABF:s kursverksamhet i Stockholm kan personer som är intresserade av zombies eller bara nyfikna rent allmänt välja att gå med i studiecirkeln ”Att överleva zombiekatastrofen”. En studiecirkel som förbereder deltagarna med allt vad de behöver veta för att överleva en eventuell zombiekatastrof. När kursens initiativtagare Herman Geijer hade lyckats sälja in idén till ABF så slog den deltagarrekord från första stund. Över 200 personer anmälde sig till studiecirkelns första termin som hölls våren 2011.

- Varken jag eller ABF var förberedda på det här. Helt plötsligt var jag tvungen att lära mig massa om zombies för att kunna hålla kursen. Jag hade fått idén en kväll när jag och kompis satt och tittade på en zombiefilm och började prata om hur vi skulle ha gjort i en sådan situation, säger Herman Geijer som befinner sig i Uppsala för att samtala med bibliotekarien Mimmi Forsblad om just zombies.

Zombieintresset har gått i vågor ända sedan filmregissören George A. Romeros första och banbrytande film Night of the Living Dead hade premiär 1968. Redan då etablerades zombiegenren som en skräckgenre med tydliga samhällskritiska kommentarer.

- Det går att göra många politiska kopplingar i zombiefilmer. Eftersom zombie i sig är en tom figur så kan man låta den spegla ganska så många olika rädslor som finns i samhället, säger Herman Geijer.

Men en zombie kan fylla flera olika funktioner, menar han. Den har bland använts för att kommentera konsumtionssamhället. I zombiefilmen Dawn of the Dead så inser personerna som är instängda på ett köpcenter hur saker förlorar sitt värde när bytesvärdet försvinner. Statusprylarna blir oviktiga när bara bruksvärdet är kvar. Och i filmen Night of the Living Dead så är huvudrollsinnehavaren exempelvis svart.

- Något som går okommenterat genom hela filmen i en tid då USA fortfarande var väldigt segregerat. Det går att spegla sin samtid mer än vad man kanske kan i andra typer av katastroffilmer.

Intresset sedan början av 2000-talet har hållit i sig och idag finns det en uppsjö av filmer, böcker, serietidningar, datorspel och teveserier som handlar om zombies.

- 2002 kom filmen 28 Days later och sedan dess har det varit en extrem boom. Jag tror att det beror på att det går att fylla zombien med väldigt mycket. Dels finns det skräcken för pöbeln eller arbetarklassen, för proletariatet. Att det är en sorts myllrande massa som man inte kan förstå sig på. Även lite hur man ser på våldsamma upplopp där det är en massa av folk som drivs av ett begär som man inte förstår. De går inte att resonera med.

Men det kan också, menar han, handla om exempelvis skräcken för pandemier, och naturkatastrofer.

Annons

Rekommenderade artiklar

Konsten att samla samlandet

Varför väljer en person att teckna av alla byggnader hen besöker och sedan samla teckningarna i ett register? Vad har samlandet för funktion i vårt samhälle och vad säger det om oss människor? Utställningen The Collector på Uppsala konstmuseum vill synliggöra och problematisera de drivkrafter som får oss människor att maniskt samla på verk och föremål.

Uppsala Fria

Världskänd – okänd

Prisad, uppmärksammad och en kontroversiell och obekväm röst i den offentliga debatten. Hon skapar diskussion med sina filmer runtom i världen medan hon i sin nuvarande hemstad Uppsala är okänd av de flesta. Uppsala Fria har träffat den finska dokumentärfilmaren Mervi Junkkonen.

Uppsala Fria

Konstnärsdrömmar med rätt att existera

Alla ska ges möjlighet till kreativt skapande. Dagligverksamheten Konstbruket i Ekeby har sedan tre år tillbaka fungerat som en konstnärlig verkstad för personer med funktionsnedsättningar. Verksamheten har gett Uppsala en ny och spännande konstinjektion med flertalet utställningar och framträdanden.

Uppsala Fria

”De enda vinnarna är bankerna”

Varför uppstår ekonomiska kriser och hur ska det egentligen gå för de så skuldtyngda europeiska länderna? Professorn Mats Persson vid Stockholms universitet höll den 29 november ett föredrag i universitetshuset i Uppsala om den europeiska skuldkrisen.

Uppsala Fria

Inte lätt att vara Elvis i Uppsala

Hennes säregna stil och bitska samhällskommentarer har gått få förbi. Serietecknaren och förre detta Uppsalabon Nina Hemmingsson berättar om staden hon växte upp i, om sitt konstnärskap och vilken betydelse hennes mest kända figur har för henne.

Uppsala Fria

© 2017 Fria.Nu