Debatt


Helena Leander (MP) • Riksdagsledamot för Uppsala län
Uppsala Fria

Så gynnas Uppsala av MP:s klimatpaket

Mot regeringens passivitet i klimatfrågan ställer Miljöpartiet en klimatsatsning på 41 miljarder kronor, skriver Helena Leander, riksdagsledamot för Uppsala län.

Att ta ansvar för klimatet är en nödvändighet och möjlighet för framtidens välfärd. Sveriges möjligheter att satsa klimatsmart är stora, men samtidigt som klimatproblemen har accelererat så har klimatarbetet i Sverige saktat ned. I nuvarande takt skulle Sverige nå målet om hållbara utsläpp till år 2050 hela 150 år för sent.

För att få fart på utvecklingen föreslår Miljöpartiet ett paket med kraftfulla åtgärder. Mot alliansregeringens handfallna passivitet i klimatfrågan ställer vi ett kraftfullt klimatpaket, en satsning på 41 miljarder de kommande fyra åren.

Vi föreslår en fond för grön industriutveckling och innovation, ett stöd till biogasproduktion på lantbruk och en storsatsning på både upprustning och utbyggnad av järnvägen i hela landet. Vi vill att staten ger stöd till kommunala klimatinvesteringar och till ökad klimatanpassning. Och vi vill bygga ut kollektivtrafiken med målet att öka tillgänglighet och förbättra priser, så att många fler väljer tåg och buss framför bil och flyg.

För Uppsala skulle klimatpaketet exempelvis ge en skjuts till arbetet med att få spårvägar till staden, där statlig medfinansiering är en förutsättning. Stödet till gårdsbaserad biogasproduktion skulle vara ett välkommet tillskott till de bönder som vill ta vara på sin stallgödsel och bidra till att fler fordon kan drivas på biogas.

I paketet ingår också en lastbilsskatt för transporter på det stora och tätortsnära vägnätet, ett stopp för flygets undantag från klimatavgifter samt en höjning av skatten på koldioxidutsläpp med 24 öre per kilo. På så vis finansierar vi satsningarna och ser till att det klimatsmarta gynnas medan det som är dåligt för klimatet får betala för sig.

Miljöpartiet vill göra det lönsamt med klimatansvar, i snabbköpskassan såväl som i styrelserummet. Fler än någonsin har kunskap om klimatutmaningen och många bär på förhoppningar om att vi kan klara den. Det är dags att politiken slutar bromsa och börjar satsa på klimatsmart utveckling och framtidstro.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Höga cesiumhalter i svenska vildsvin

Prover utförda av Strålskyddsmyndigheten visar att vildsvinskött på flera platser i Sverige innehåller höga halter av cesium. Högst halter påträffades i Västerås, i utkanten av nedslagsplatserna från Tjernobyl. Rune Lanestrand misstänker att radioaktiviteten kommer från företaget Westinghouse kärnbränslefabrik.

Fria Tidningen
Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu