Fria Tidningen

Säkerhetsanalys efter aktionerna

Greenpeaces aktion mot Forsmark och Ringhals kärnkraftverk har väckt stor uppståndelse. I onsdags hade miljöministern krismöte med ansvariga och nu ska den yttre säkerheten på verken analyseras och åtgärdas.

– Vi ser allvarligt på att de lyckats ta sig in på området. Men vad jag förstår har de som befunnit sig på Ringhals inte lyckats ta sig förbi den första skyddsbarriären utan bara befunnit sig på själva industriområdet och det går inte emot de föreskrifter som finns, säger Tommy Nielsen, inspektör inom området fysiskt skydd på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Han säger att myndigheten har beslutat att följa upp intrången inom det ordinarie tillsynsarbetet men att tillsynerna nu påskyndas.

Kärnkraftsbolaget Vattenfall menar att säkerhetssystemen har fungerat eftersom aktivisterna bara tagit sig förbi det yttre skyddet och inte in i de vitala delarna av kärnkraftverket. När det gäller det fysiska skyddet av svenska kärnkraftverk så har det gjorts en del åtgärder sedan 2010 då Greenpeace genomförde en liknande aktion och lyckades ta sig över staketet in till Forsmarks kärnkraftsanläggning. I januari i år färdigställdes också en rapport som tagits fram av en rad myndigheter med förslag på hur man kan förbättra den fysiska säkerheten. Rapporten har lämnats till regeringen och innehåller bland annat förslag på att man ska inrätta ett samverkansråd mellan ansvariga myndigheter, att större områden runt kärnkraftverken bör klassas som skyddsområden, jämfört med i dag, men också att ordningsvakterna på kärnkraftverken ska få vapenträning och tjänstevapen.

I onsdags hade miljöminister Lena Ek ett krismöte med Strålsäkerhetsmyndigheten och företagen Vattenfall och Eon. På en presskonferens efter mötet sa Ek att det är allvarligt och oacceptabelt att personer lyckats ta sig in på områdena, även om de bara forcerat det yttre skyddet. Nu ska händelserna analyseras och miljö¿ministern bjuder in till ett nytt möte om en månad då hon förväntar sig att bolagen ska ta fram en åtgärdslista.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rasmus gömde sig i 38 timmar

Kärnkraft

Rasmus Törnqvist befann sig under taket till ett ställverk, utanför Forsmark, i 38 timmar utan att upptäckas. Han är positiv till att folk ser allvaret i vad Greenpeaces aktion visat men hoppas att det också ska leda till en bredare diskussion om kärnkraftens framtid.

Fria Tidningen

Unga arbetssökande rekryteras till militärutbildning

Arbetsförmedlingen har i veckan ringt runt till unga arbetssökande för att erbjuda de att delta i en militärutbildning. Det är frivilligt men arbetsförmedlaren Joakim menar att unga kan känna en press att de måste tacka ja.

Fria Tidningen

Vakter vid kärnkraftverk kan få bära vapen

Ordningsvakter vid svenska kärnkraftverk ska kunna bära skjutvapen. Det föreslår en ny utredning som tagits fram av ett antal myndigheter för att bättre skydda kärnkraftverken mot angrepp.

Fria Tidningen

Brister i säkerheten på svenska kärnkraftverk

Beredskapen inför extrema situationer måste förbättras på svenska kärnkraftverk. Den bedömningen gör Strålsäkerhetsmyndigheten som i veckan tog emot de stresstester som gjorts av kärnkraftsbolagen.  

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu