Unikt filmprojekt för känd ensemble | Fria.Nu
Uppsala Fria

Unikt filmprojekt för känd ensemble

Pjäsen Resenärerna av Teater Blanca har redan satts upp 27 gånger sedan premiären i början av året. Nu vill teaterensemblen filmatisera verket med målet att nå en större publik och ändra fördomar om människor med funktionsnedsättning och förståndshandikapp.

I mer än tio år har Teater Blanca gett Uppsalaborna alternativa och versioner av klassiska teaterverk. Under lika många år har ensemblen vuxit och utvecklats som teatergrupp. Sedan ett par år tillbaka så har planerna på att göra en konstfilm sakta växt fram.

– Här har vi väldigt hög ambitionsnivå. Vi skriver om manusen till klassiska verk och vi gör egen musik. Våra skådespelare är så skickliga och vi känner nu att vi vill nå en större publik. Vi har dessutom redan vår nisch. Vi vill ändra fördomar genom att visa vilken kapacitet våra skådespelare har, säger Chatarina Oldermark som är musikalisk ledare på Teater Blanca.

Teatern startade 1999 som daglig verksamhet i kommunens tjänst som sysselsättning för personer med funktionsnedsättningar. Sedan starten har sju olika pjäser satts upp varav den senaste, Resenärerna, hade premiär i januari i år. Samma pjäs som Chatarina Oldermark och Magnus Dahlerus nu vill ska filmatiseras.

– Vi pratar om en konstfilm. En timmeslång inspelning av vår pågående pjäs Resenärerna. Den är väldigt bildrik och väldigt scenisk och filmisk. Den understryker också det faktum att vi håller på med seriös teater, säger Magnus Dahlerus som är konstnärlig ledare på Teater Blanca.

Enligt Chatarina Oldermark så har inte sådana här typer av filmer gjorts innan. För skådespelare med handikapp brukar alltid porträtteras utifrån sitt handikapp.

– Den här gruppen människor hade inte fått agera i sådana här kulturberättelser om de inte agerar utifrån sitt handikapp. Vi poängterar inte det här. Ingenting i konsten fokuserar på någon typ av handikapp i våra pjäser. En film skulle alltså göra jättestor skillnad i folks bild av synligt handikapp kontra kapacitet. Våra skådespelare har kapacitet trots sina handikapp. Fördomsförändringen skulle på så sätt vara både omedelbar och konkret, säger Chatarina Oldermark.

Nu handlar det om att hitta finansiärer till filmprojektet. Enligt både Chatarina Oldermark och Magnus Dahlerus så är diskussioner redan igång men ingenting är ännu klart.

– Vi hoppas att vi skulle kunna ha en färdig film inom tre år, säger Magnus Dahlerus.

Annons

Rekommenderade artiklar

Kontrast mellan verklighet och fantasy

Postapokalyptism, ond bråd odöd och magi. Föredrag, workshops och paneldiskussioner av alla möjliga slag hölls i helgen då sciencie-fiction och fantasyförfattare från olika delar av världen mötte sin publik i Uppsala.

Uppsala Fria

Världskänd – okänd

Prisad, uppmärksammad och en kontroversiell och obekväm röst i den offentliga debatten. Hon skapar diskussion med sina filmer runtom i världen medan hon i sin nuvarande hemstad Uppsala är okänd av de flesta. Uppsala Fria har träffat den finska dokumentärfilmaren Mervi Junkkonen.

Uppsala Fria

Konstnärsdrömmar med rätt att existera

Alla ska ges möjlighet till kreativt skapande. Dagligverksamheten Konstbruket i Ekeby har sedan tre år tillbaka fungerat som en konstnärlig verkstad för personer med funktionsnedsättningar. Verksamheten har gett Uppsala en ny och spännande konstinjektion med flertalet utställningar och framträdanden.

Uppsala Fria

”De enda vinnarna är bankerna”

Varför uppstår ekonomiska kriser och hur ska det egentligen gå för de så skuldtyngda europeiska länderna? Professorn Mats Persson vid Stockholms universitet höll den 29 november ett föredrag i universitetshuset i Uppsala om den europeiska skuldkrisen.

Uppsala Fria

Inte lätt att vara Elvis i Uppsala

Hennes säregna stil och bitska samhällskommentarer har gått få förbi. Serietecknaren och förre detta Uppsalabon Nina Hemmingsson berättar om staden hon växte upp i, om sitt konstnärskap och vilken betydelse hennes mest kända figur har för henne.

Uppsala Fria

© 2018 Fria.Nu