Uppsala Fria

SSM tonar ner kritiken mot Forsmark

En ny rapport visar att reaktorerna F1 och F2 i Forsmark är extra sårbara för strömavbrott, som innebär att reaktorn står utan kylning. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, anser dock att olycksrisken är låg eftersom reaktorerna är försedda med haverifilter som förhindrar utsläpp av radioaktiva ämnen, även vid härdsmälta.

EU-kommissionens granskning av de stresstester som genomfördes 2011 på kärnkraftverk inom EU är färdig. I torsdags publicerades rapporten, vars resultat har lett till flera reaktioner. Bland de mest kritiska hör miljöorganisationen Greenpeace, som vill stänga flera kärnkraftverk. Däribland Forsmark 1 och 2, som i EU-rapporten pekas ut som särskilt sårbara för totalt strömavbrott tillsammans med två reaktorer i Olkiluoto, Finland. Anledningen är att kylmekanismen slås ut efter en dryg halvtimme om inte reservaggregat kan kopplas på. Många andra europeiska anläggningar klarar sig en timme utan strömförsörjning.

Men Lennart Carlsson, chef på avdelningen för kärnkraftsäkerhet vid SSM, håller inte med. Han anser att de säkerhetssystem som finns på Forsmark är utformade efter den specifika konstruktion som gäller för dessa reaktorer.

– I stresstesterna utgick man från att all el plockades bort. Då blir det lite missvisande för den typen av konstruktion som finns på Forsmark 1 och 2. Man kan till exempel lagra mer diesel vid anläggningen så att man kan köra dieselaggregaten längre om det blir strömlöst. Sen driver vi ett moderniseringsprogram sedan 2004. De äldre anläggningarna i Sverige ska moderniseras så att de påminner om nya kärnkraftverk. Det är ett arbete som pågår och tar lång tid, sammanfattar han.

I klartext innebär det, menar han, att samtliga kärnkraftverk i Sverige klarar stresstesten, men att det finns mer att göra för att höja säkerheten. Därför ska all ökning av prestanda säkerhetsprövas noga, till exempel fick Forsmarks kraftgrupp AB nyligen klartecken att höja effekten på F2, provdriften är planerad att starta den 15 oktober.

Claes-Inge Andersson, kommunikationschef vid Forsmarks kraftgrupp, tillägger att Japan visar ett stort intresse för de säkerhetslösningar som finns på Forsmark och andra reaktorer i Sverige. Inte minst hade haverifilter kraftigt minskat utsläppen vid kärnkraftsolyckan i Fukushima.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vegetariskt alternativ kan komma tillbaka

Förra terminen infördes ett vegetariskt alternativ under skollunchen för alla skolbarn i Östhammars kommun. Alternativet togs bort från meyn inför vårterminsstarten på grund av att mer mat slängdes, men den vegetariska maten kan få en ny chans.

Uppsala Fria

Tierp tar upp konkurrensen med UNT – varslade får behålla jobben

Efter att Annonsbladet köpts upp är Östra Uppland den överlägset största gratistidningen som delas ut till hushållen i Östhammars kommun. Men snart startar Tierps tryckeri en efterföljare till Annonsbladet. Den 13 februari delas det första numret av Annonsnytt ut.

Uppsala Fria

Ny Gräsöfärja försenas

Miljövinster görs direkt om ny linfärja kan installeras mellan Gräsö och fastlandet i Östhammars kommun. Men olika aktörer har olika syn på bemanningen, därmed stoppas arbetet tillfälligt.

Uppsala Fria

Svårare med boklån i äldrevården

Ingen mer uppsökande biblioteksverksamhet till personer på äldreboende. Det beslutade äldrenämnden på ett sammanträde i slutet av september. Ett beslut som gör det svårare för de boende på hemmen att få tag på böcker och annat material från biblioteket.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu