Hallå där, Lennart Göransson... | Fria.Nu
Uppsala Fria

Hallå där, Lennart Göransson...

...aktiv medlem i lokalgruppen Ship to Gaza, Uppsala.

Ni lokalgrupper är oerhört viktiga för moderorganisationen – vad blir ert bidrag denna gång?

– Det kostar ju en hel del pengar det här. Så varje vecka gör vi insamlingar ute på stan. Sedan i januari har vi fått in 40 000 kronor på det här viset. Men det går ju att donera pengar direkt också, via riksföreningens hemsida. Från att den lo¿kala gruppen bildades för tre år sedan har vi sammanlagt fått in 960 000 kronor. Vårt mål var att passera en miljon efter sommaren.

Har ni ågot speciellt på gång just nu, förutom den planerade resan?

– Vi har ett konstlotteri på hemsidan. Vinsterna utgörs av konst som donerats av bland annat Lars Lerin och Torsten Jurell.

Amil Sarsour åker med igen. Kan du berätta mer?

– Han åker med som passa¿gerare, det är en symbolisk sak för honom. Hela hans familj är engagerad i frågan. Vi fick en hälsning från honom via Facebook i måndags från Estelle där hon låg i Ajaccios hamn.

Vad tror du kommer att hända i den här frågan?

– Hävs inte blockaden nu, hävs den sannolikt nästa år. Israels regering har målat in sig i ett hörn. Fler och fler tröttnar på Israels politik, även unga amerikanska judar. Många har åsikter om vårt arbetssätt, de olika aktionerna. Men faktum är att Ship to Gaza finns i många länder i Europa nu.

Vilken blir er uppgift framöver?

– Politiken ligger utanför vårt område, vår uppgift är att visa på de orättvisa förhållanden som råder. Mycket talar för att det även blir en fjärde resa. Fram till dess kommer vi att jobba i ett lokalt folkbildningsprojekt tillsammans med ABF där vi lyfter Palestinafrågan.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

SKB: Allt går enligt planen

Förra veckan skrev vi om slutförvarsfrågan huvudsakligen ut¿ifrån myndighetens och miljöorganisationernas perspektiv. En kortare avstämning görs därför i uppföljande syfte med Saida Laârouchi Engström från SKB.

Uppsala Fria

Alby i demokratins vågskål

Fria har pratat med tre forskare om lagändringen som skulle göra det lättare att få till folkomröstningar.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu