Gud vilket väder! | Fria.Nu

Synpunkten


Caroline Loohufvud
Fria Tidningen

Gud vilket väder!

Jag börjar bli lite trött på vädrets plötsliga vredesutbrott, det är sol ena minuten och nästa öser regnet ner. Det är svårt att veta när man ska kunna skörda på kolonilotten, och när jag cyklar ut till bonden på landet måste en av cykelkorgarna fyllas med ombyteskläder för alla upptänkliga temperaturer.

Allt kan hända, vindarna vänder fort och vädrets humör är mer ombytligt än mitt eget. Diagnosen är kanske en bokstavskombination, vissa av oss stavar den k-l-i-m-a-t-f-ö-r-ä-n-d-r-i-n-g-a-r. Andra förnekar den helt.

Stora delar av det republikanska partiet till exempel. Därför log jag i mjugg när ett stort oväder drog in precis under deras valupptakt. Hela spektaklet stod på spel. Sveriges Radios USA-korrespondent Ginna Lindberg berättade, med vad jag uppfattade som en aning dur i melodin, att så skedde även för fyra år sedan. Nu blev det inte riktigt så illa som väntat, men klart är att republikanerna inte verkar ha så god relation med vädrets makter.

Men är inte detta märkligt? Det är väl Gud som styr över vädret – som med allt annat? Såsom att barn endast avlas om både kvinna och man njutit av processen. Har kvinnan våldtagits blir hon nämligen inte gravid, enligt somliga republikaner. Vilket i sig skulle indikera att Gud VILL att vi ska njuta av sex, eftersom hen endast låter barn bli till som ett resultat av ömsesidig orgasm. Nåväl, jag lämnar avlandet därhän och går över till viktigare saker (naturen behöver nog trots allt inte massor av fler människobarn oavsett hur njutbar processen är).

Låt säga att klimatskeptikerna har rätt. Människan påverkar inte klimatet. En ganska vanlig uppfattning i USA. Det måste vara helt i sin ordning att naturen förändras, att klimatet ändras från tid till annan. Det måste vara Guds vilja. Det kan inte vara naturens reaktion på människans mekande med ekosystemen.

Nej, inte kan naturen skapa ett sådant komplext system av mekanismer: gaser som hindrar solstrålning från att komma ut ur atmosfären så till den bokstavliga grad att en växthuseffekt byggs upp. Det måste vara en mycket intelligent designer som satt ihop en dylik konstruktion. Och alla återkopplingsmekanismer inte minst, de är ju så avancerade: metan som släpper under den smältande isen och ekosystem som löper amok. Svårt att begripa. Det måste vara Gud. Ja, klimatförändringarna måste vara Guds vilja.

Så, låt oss anta att det är sant. Låt oss tro att Gud skapat klimatförändringarna, liksom allt annat. Det kanske rentav är så att hen försöker säga oss nåt! Kan det vara så att hen försöker påtala att vi står inför en resursbrist och därpå följande livsmedelskris, svält och umbäranden? Att vi förgiftat och förstört jorden i så stor utsträckning att till och med den förlåtande Gud börjat bli lite förnärmad över vad vi gjort med skapelsen?

Kanske har Gud även skapat finanskrisen, som grädde på moset. Vad skulle den kristna högern säga om det? Vi verkar inte ha begripit det där om att månglarna ska slängas ut från templet, eller hur det nu står i bibeln. Kanske försöker Gud rädda oss undan alla dessa kriser genom att med hjälp av klimatförändringarna och allmän kris och kaos försöka få oss att sakta ner farten. Men vi har fått hybris och vägrar bromsa.

Fakta: 

<h2>Caroline Loohufvud, kulturgeograf och stadsodlare, är fristående krönikör för Fria Tidningen.</h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

Synpunkten
:

Att skala bananer och att skapa jobb

Häromdagen höll jag och en vän på att plocka äpplen från trädgården till ett av stadens gamla läroverk. Vi hade planerat tilltaget väl och tagit med fyra cykelkorgar och varsin äppelplockare. När vi stod och smakade oss igenom sorterna berättade min vän att hen sett färdigskalade bananer förpackade i plastpåse till salu i närmaste så kallade välsorterade matbutik. Jag höll på att sätta äpplet i halsen. Jo, det är sant! Skalade bananer.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

En spansk sommar

Asturien sommaren 2012. Lite molnigare och svalare men samma krisrubriker som i resten av Spanien. På min resa genom det hänförande landskapet snappar jag upp fragment av nyhetsflödet: nya rekordhöga arbetslöshetssiffror, sänkta löner och indragna subventioner av mediciner.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Den oansvarige individen

Jag ringde Studio Ett:s telefonväkteri för att fråga Fredrik hur han ser på Individens roll för att skapa ett mer hållbart samhälle. Jag ville veta hur han tycker att Individens eget ansvar för miljöfrågor stärks av regeringens politik. Det nyliberala gardet är ju inte sena att poängtera att Individen själv ska ta ansvar för sina egna beslut, statsmakten ska inte lägga sig i. Staten ska bara skapa förutsättningar för Individen att agera utifrån sin egen vilja och sina egna behov.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Förstatligad solidaritet

I begynnelsen av det storartade projektet välfärdssamhället Sverige skulle vi alla hjälpas åt, kollektivt, att skapa ett folkhem. Detta folkhem skulle vara tryggt och säkert och bygga på gemensamma värden. Ingen skulle behöva gå hungrig eller utan tak över huvudet. Staten ombesörjde via skattsedeln de nödvändigheter som ansågs vara grundläggande. I välfärdslandet fanns myndigheter som styrde samhällsutvecklingen, som byggde skyddsnät och som gav råd åt vilsna medborgare. Bilen gav frihet och utveckling. Miljonprogrammen var välplanerade och hygieniska. Och att äta sju skivor bröd om dagen var nyttigt.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu