Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria Tidningen

Anslut till bojkottkampanjen av G4S

Det dansk-brittiska säkerhetsföretaget G4S är utsatt för en stor internationell bojkottkampanj i protest mot företagets inblandning i folkrättsbrott. Framför allt för sin verksamhet i illegala israeliska bosättningar, israeliska fängelser och vägspärrar på ockuperad mark. Men också för sitt agerande vid kontroversiella deporteringar av flyktingar bland annat i England.

Trots detta syns företagets svartröda logga vid många stora institutioner, daghem, sjukhus och bostäder i Sverige. G4S står bland annat för bevakningen av Sveriges riksdag, Södersjukhuset i Stockholm och flera universitet och kyrkor runt om i landet. Nu senast har G4S tecknat ett femårigt avtal med nya nationalarenan om att leverera säkerhetstjänster.

Som Fria Tidningen berättat om i ett flertal artiklar avslöjades det 2010 att G4S fortsätter sin verksamhet på ockuperad palestinsk mark, trots att företaget 2002 lovade att dra sig tillbaka från Västbanken just med hänvisning till att de ville respektera internationell rätt.

G4S är världens största säkerhetsföretag med verksamhet i fler än 125 länder och över 657 000 anställda. I Sverige är G4S det näst största säkerhetsföretaget med drygt 3 200 medarbetare. Under de senaste åren har det publicerats flera rapporter som visar företagets involvering i den israeliska ockupationen, bland annat av den israeliska organisationen Who profits.

Rapporterna visar att G4S äger flera dotterbolag i Israel och är på så sätt direkt involverade i ockupationen av Palestina. G4S levererar också service och övervakningsutrustning till flera israeliska fängelser, varav ett ligger på Västbanken. Fängelser som håller palestinska politiska fångar, vilket är ett brott mot fjärde Genèvekonventionen. Företaget levererar och underhåller övervakningssystem och skanners för människor och bagage i de militära vägspärrarna på Västbanken. G4S är också involverade i de illegala bosättningarna på ockuperad mark, genom att bevaka banker och ¿affärer i bland annat Ma’ale Adumim och industrizonen Barkan i bosättningen Ariel.

Flera företag har tvingats flytta sin verksamhet från ockuperad mark efter att deras involvering i folkrättsbrott hamnat i strålkastarljuset. Men flera av dem, som till exempel G4S och Sodastream, kommer med löften som är glömda så snart strålkastarna slocknat.

Samtidigt som företaget får nya uppdragsgivare, börjar den nu pågående kampanjen att ge resultat. G4S har förlorat flera kontrakt bland annat med Köpenhamns kommun och även med andra uppdragsgivare i Danmark och i England. Flera solidaritetsorganisationer i Sverige har anslutit sig till den internationella kampanjen för bojkott av G4S och det är viktigt att många nu engagerar sig och sätter press på de företag, föreningar och statliga institutioner som anlitar G4S. Även de som inte förespråkar en total bojkott av israeliska företag, torde kunna ställa sig bakom detta på grund av företagets uppenbara medverkan till folkrättsbrott.

Fakta: 

<h2>Anna gläds åt att Martin Schibbye och Johan Persson äntligen är släppta och hälsar dem välkomna hem.</h2>

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu