Fria Tidningen

”Den palestinska våren är här”

Sedan en vecka tillbaka råder oroligheter av en ny sort på Västbanken. Dagliga protester har brutit ut, men denna gång inte på grund av ockupationen utan på grund av den illa skötta palestinska myndigheten.

Det hela började när en man i Hebron satte eld på sig själv förra söndagen i protest mot att levnadsförhållandena på Västbanken blivit allt svårare. Matpriserna har skjutit i höjden och nu höjs röster för att den högsta ledningen i den palestinska myndigheten ska avgå.

– Den palestinska våren är här, sa president Mahmoud Abbas redan i början av förra veckan.

Både han och premiärministern Salam Fayyad har sagt att de kommer gå med på att avgå om de uppfattar det som folkets vilja. Dock verkar det som att de ännu inte uppfattat läget som sådant.

Under måndagen genomfördes demonstrationer i hela området och flera strejker ledde till blockerade vägar i Bethlehem och Ramallah. I Hebron kastade ungdomar stenar mot kommunala byggnader och brandstationen. I Nablus kastade demonstranter sten mot polishuset och i flyktinglägret Balata strax utanför staden tvingade brinnande däck pendlare att ta andra vägar på väg ut ur staden. På måndagskvällen drabbade demonstranter samman med polis i centrala Nablus.

– Det är en enda röra, säger Ameer Salafi, en ung konstnär i Nablus. De bränner däck ute på vägarna och det går inte att ta sig fram. Jag är orolig för vad som ska hända.

En av huvudfrågorna för demonstranterna har varit det så kallade Parisprotokollet som Israel och den palestinska myndigheten undertecknade 1994. Protokollet utgör den ekonomiska delen av Oslofördraget och enligt FN och palestinska ekonomer har Israel följt protokollet selektivt till sin egen vinning. I enlighet med Parisprotokollet kontrollerar i dag Israel exporten från de palestinska territorierna vilket i praktiken betyder att den palestinska marknaden öppnats upp för Israel, men inte vice versa.

De offentliga siffrorna över arbetslöshet i Palestina gör gällande att var fjärde palestinier i dag saknar arbete. Många tror dock att den egentliga siffran är betydligt högre.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fotbollsspelare i hungerstrejk

I skuggan av fotbolls-EM, långt bort från fotbollsvärldens strålkastarljus, hungerstrejkar den palestinska landslagsspelaren Mahmoud al-Sarsak för sina grundläggande mänskliga rättigheter.

Fria Tidningen

Bostadssituationen akut i Gaza

Israel–Palestina

Kriget i Gaza har förvärrat bostadskrisen. Redan innan attackerna saknades 70 000 bostäder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu