Shima vill väcka reaktioner genom teatern | Fria.Nu
Uppsala Fria

Shima vill väcka reaktioner genom teatern

Ett av KulturNattens kanske mest allvarliga teman handlar om barnprostitution. Människorättsaktivisten från Iran Shima Maniee vill genom teatern Vad är Bait e Zeinaab väcka reaktioner kring sitt hemlands regim, som utnyttjar fattiga för att tjäna pengar.

Shima Maniee tittar drömmande mot centralstationen i Uppsala. Hon sitter på en av bänkarna utanför Uppsala konsert och kongress där vi har bestämt att träffas. När jag presenterar mig rycker hon till ur sin dagdröm, de eldiga ögonen ler med hennes ansikte och hon tar varmt emot min hand. Puss på vänster kind, puss på höger kind, en vänlig tradition jag besvarar.

–Jag vill börja med att säga att iranska kvinnor är de riktiga frihetskämparna, säger Shima när vi sätter oss på ett kafé i närheten av där vi träffats.

–De lever i en vardag utan rättigheter. De kan inte göra sig hörda och lever ständigt under förtryck, så indirekt är det de som gör en hjältesinsats bara genom att leva där.

Shima växte upp med mamma från Israel och pappa från Iran. Hennes liv i Iran såg ut som den gör för majoriteten av kvinnor – hon gifte sig ung och det var mannen som bestämde, ända tills hon ville skilja sig. Men Shima som idag är änka, berättar att inte ens skilsmässa på pappret kunde ge henne den frihet hon ville ha.

– I Iran räcker det att mannen man skilt sig ifrån erbjuder dig ett glas vatten och du tar emot den för att han ska se det som en invit för att vilja ha honom tillbaka, säger hon.

Sedan 10 års ålder har Shima läst böcker och skrivit poesi och noveller, hennes första bok om journalisten Tintin fick hon av sin pappa som var lärare. Det är också från hennes far som hon fått medkänslan för människor, säger hon.

– Han sa alltid att man ska tänka på hur man behandlar människor och visa medkänsla, så det är honom jag fått min kämparglöd ifrån och den här viljan att stå upp för rättvisa, säger hon.

Hon var en skoltalang som började skolan vid femårs ålder, två år före de flesta. På samma sätt avslutade hon gymnasiet före sin generation, utbildade sig till sjuksköterska och började jobba på en privatklinik. På såväl jobbet som privat förvånades människor i hennes omgivning hur hon kunde vara så snäll. Hon såg inga klasskillnader och hjälpte även dem som i samhällets ögon var förlorade. När hon berättar om en flicka på gatan fylls hennes ögon av tårar, men hon berättar med vrede om mannen i bilen som saktade in för att plocka upp flickan.

– Jag promenerade med en vännina och hon tyckte att jag var galen som ville säga ifrån, men jag kunde verkligen inte låta det ske. Hur kan man låtsas som ingenting när man ser en 60 år gammal gubbe stanna i sin Mercedes för att plocka upp en 12 årig flicka? Jag gick fram till bilen och sa till honom att han var sjuk i huvudet, hur kunde han ens tänka tanken? Men enligt honom gjorde han inget fel eftersom han inte tvingade henne. Ville flickan sätta sig i bilen så var det hennes val.

Med gråten i halsen berättar Shima om utnyttjandet av fattiga och att de tvingas in i prostitution. Liksom den unga flickan finns det barn och kvinnor över hela landet som inte har något annat val än att prostituera sig, det är enda chansen för dem att överleva, de får inget skydd från staten, säger hon. Och det är den situationen hon vill uppmärksamma här i Sverige.

Shima kom till Sverige 2010 och söker nu asyl medan hon bor i Uppsala. Hon menar att hennes handlingar i Iran kan få henne dödad. Hon är inte den som kan vara tyst inför orättvisa vilket har lett till mordhot. Samtidigt är hennes längtan till ett fritt Iran stor, hon hoppas och tror att landet kommer att bli fritt från den nuvarande regeringen. Kärleken för sitt land har hon förklarat i boken My mother Iran.

– Enligt mig är Iran namnet på en kvinna och i boken är dikterna skrivna som brev till henne och handlar om situationen i landet, säger Shima.

I Shimas huvud finns tusentals berättelser. Och hon letar ständigt efter scener i Sverige där hon kan berätta dem. En av scenerna är Fyristorg under Kulturnatten i Uppsala, där teatern Vad är Bait e Zeinaab? kommer att spelas den 8 september. Den handlar om en bordell som drivs av tre mullor, Irans religiösa ledare. I pjäsen följer man dessas utnyttjande av religion för att utöva förtryck mot kvinnor och barn som lockas in i prostitutionsvärlden. Pjäsens arrangör är Ljudbild i Uppsala och samarrangör ABF i Uppsala län.

Producenten Elin Persson som själv har en roll i pjäsen som kvinna som söker jobb på bordellen tror att den kan skapa många reaktioner på grund av att den handlar om barnprostitution.

–Det är ett starkt ämne. Shima tror att de som kommer från Iran redan känner till situationen så att de starka reaktionerna kommer vara från de som inte vet så mycket om Iran. Samtidigt finns det säkert de som stödjer regimen och kommer att sätta sig emot pjäsen, säger Elin Person.

Shima Maniee säger att hon inte vill ha fiender. Men hon har ofta frågat sig varför människor är så materialistiska och inte romantiska som hon är. Hon ler, slänger luggen åt sidan med handen och sammanfattar sina handlingar:

–Jag vill bara att mitt liv ska vara en fin berättelse, säger Shima Maniee.

Annons

Rekommenderade artiklar

Med huden som målarduk

Konst på kroppen. Bilder och text pryder kroppen och följer en till graven. Alltfler väljer att tatuera sig och intresset för tatueringskonsten bara växer i Sverige. Men varför vi tatuerar oss egentligen och vilken är Uppsalas vanligaste tatuering?

Uppsala Fria

Documenta vidgar konstbegreppet

En av Europas största konstutställningar pågår just nu i den tyska industristaden Kassel. Documenta har en tydlig politisk agenda och tänjer gränserna mellan konst och politik, mellan tid och rum, skriver Macarena Dusant.

Fria Tidningen

Ungt hopp i scenkonstens Palestina

Med sitt främsta vapen, filmkameran, fångade filmregissören Walid al-Mekdadi glädje och mod mitt i den politiska spänningen som präglar Palestinas vardag. För på teaterns scen i staden Jenin kan ungdomar stå och känna sig starka. Den elfte april kommer Walid Al-Mekdadi att dela med sig av en resa där dramatiken pågår både på och bakom scenen.

Uppsala Fria

Sator tillbaka i Uppsala

Sedan Sator släppte sitt senaste album 2006 har livespelningarna varit mest en hobby. Men förra året bestämde sig bandet för att satsa helhjärtat igen. I kväll intar de Katalins scen och de lovar en rejäl blandning av gamla och nya låtar.

Uppsala Fria

Författarfredag – event som blir begrepp

I fredags arrangerade Stadsbiblioteket för andra gången i ordningen Författarfredag, en kväll för litteraturintresserade i Uppsala. Genom att bjuda in populära och aktuella författare vill man skapa en mötesplats för människor i alla åldrar och ge dem ett alternativ till fredagsnöje.

Uppsala Fria

© 2018 Fria.Nu