Uppsala Fria

Med huden som målarduk

Konst på kroppen. Bilder och text pryder kroppen och följer en till graven. Alltfler väljer att tatuera sig och intresset för tatueringskonsten bara växer i Sverige. Men varför vi tatuerar oss egentligen och vilken är Uppsalas vanligaste tatuering?

På hörnet Linnégatan och Kungsgatan ligger sedan elva år tillbaka tatueringsstudion Tattoo 13. Som en av sex registrerade tatueringsstudios i staden ägnar ägarna Danni Gustavsson, Rodrigo Botero och lärlingen Emma Bjelk dagarna åt att skapa permanent konst. Konst som utan större ingrepp aldrig försvinner. En konst som lockar allt fler.

– Jag har hållit på med detta i tolv år nu. Jag har tidigare målat graffiti men när jag var 20 år flyttade jag till Köpenhamn där jag jobbade som lärling, säger Danni Gustavsson.

För att bli tatuerare finns det bara en väg att gå. Man måste vara lärling åt en redan etablerade tatuerare. En tatuerare med erfarenhet som tar en under ens vingar och lär upp en.

– Det är svårt att säga hur lång tid det tar innan man kan starta en egen studio men mellan ett till två år. Fast då jobbar man otroligt mycket under tiden. Intresset för att rita har man antagligen haft med sig hela livet, säger Danni Gustavsson.

Precis som i andra svenska städer så växer intresset för tatueringar även i Uppsala men motiven som kunden väljer skiljer sig inte särskilt mycket åt mellan olika geografiska områden.

– Det går i vågor det där. Ett tag var tribal tatueringar populärt nu är det mycket text. Fast en grej som ändrats är att folk vågar göra större saker nuförtiden, säger Danni Gustavsson.

Frågan kvarstår dock. Varför tatuerar vi oss egentligen? Finns det några djupare dimensioner i den permanenta kroppsbesmyckningen annat än att det är en vacker bild som vi vill bära runt på? Sten Hagberg är antropolog vid Uppsala universitet och menar att konsten ”att märka skinnet”, som tatuering betyder på polynesiska, är en urgammal sed som i stort sett är spritt över hela världen.

– En del menar att det är en politisk gest. Man markerar hierarki på kroppen i och med att det är permanent så betyder det att man vill bibehålla samhället som det är, säger Sten Hagberg.

Men det är bara ett sätt att se på tatueringar. I delar av Afrika förekom ärrtatuering som ett sätt att uttrycka sin etniska tillhörighet. I Europa har däremot tatueringar mestadels figurerat inom diverse subkulturer och bland sjömän menar Sten Hagberg.

– Framför allt handlar tatueringar om identifikation. Det skapar ett vi mot dem. Tatueringar är kopplade till jaget och omgivningen, säger Sten Hagberg.

Men i dagens moderna värld är betydelsen en annan, fortsätter han. Den typ av tatueringar som pågår i dag handlar mycket om att man ska uttrycka sin egen individualitet. Det är något personligt. Man visar vem man är. Men samtidigt handlar det fortfarande om tillhörighet. Det finns fortfarande ett vi mot dem, säger Sten Hagberg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Krigsduvor före lerduvor

Nya filmprojekt planeras under Uppsala kortfilmsfestival. Under vinjetten kortfilmspitch fick sex deltagare presentera sina filmidéer inför en jury och tävla om prispengar på 25 000 kronor. Och vinnaren blev…

Uppsala Fria

Hallå där…

… Dag Heyman som sitter med i styrelsen för kulturföreningen Projektil som i förra veckan hastigt fick flytta ut från föreningens lokal vid Vaksalagatan i centrala Uppsala.

Uppsala Fria

Strindberg och Ibsen möts i natten

Litterära giganter i ett fiktivt möte. Ungdomar som berättar sina historier om ett liv som import. I höst bjuder Gottsunda dans och teater på nyskrivna pjäser på temat migration.

Uppsala Fria

Naket fortfarande lika aktuellt

Naket kittlar och lockar. Oavsett ålder och tidsepok så är den nakna kroppen alltid högaktuell. Ett ämne som lockade storpublik under kulturnatten.

Uppsala Fria

Fria teatergrupper underhöll på kulturnatten

Två olika amatörteatergrupper gav varsin föreställning i lördags. Den ena föreställningen handlar om varför vi inte pratar med okända i hissen och andra sociala regler. Den andra föreställningen en improvisationsteater där varken skådespelarna eller publiken vet vad som kommer hända. På kulturnatten bjöd Reginateatern på alternativ för den teaterintresserade besökaren.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu