Uppsala Fria

Efterlängtad skejthall byggs i Uppsala

När den gamla skejthallen i Uppsala revs 2006 stod plötsligt stadens skejtare utan skejtmöjligheter. På sommaren gick det an men under stora delar av året hade stadens skejtare ingenstans att ta vägen. En del valde att skejta i stadens garage, men då alltid med risken att bli bortjagad av säkerhetsvakter.

– Rivningen av den gamla skejthallen betydde inte så mycket för min del. Vi äldre grabbar kunde alltid åka till Stockholm för att skejta men för de yngre killarna blev det svårare. Skejtkulturen hade varit väldigt stor i Uppsala men när hallen försvann så försvann också många av åkarna. Till sist kände vi att det måste finnas nåt i Uppsala med, säger Martin Gottvall Andér som tidigare har varit ordförande i skejtföreningen som drev den gamla skejthallen.

Tiden efter rivningen hölls lite lösa samtal mellan föreningen och kommunen om att det eventuellt skulle byggas en ny hall men samtalen ledde ingenstans. Vid ungefär samma tidpunkt flyttade Ida Östensson ner från Umeå till Uppsala för att börja studera. Ida Östensson var skejtare sedan flera år tillbaka och hade bland annat startat upp en skejtförening för tjejer, You skate girl, i sin hemstad.

– Jag kom ganska snart i kontakt med stadens skejtare och lärde bland annat känna två andra tjejer som skejtade, Åsa Tingström och Sarah Thorén. Vi startade en systerförening till You skate girl i Umeå och kontaktade kommunen med målet att arrangera ett skejtläger för tjejer, säger Ida Östensson.

På kommunen hade Ida Östenssons förslag om ett skejtläger mottagits positivt och tre veckor senare arrangerades Uppsalas första skejtläger för ett 40-tal tjejer från Uppsala med omnejd.

– En del av våra prioriterade områden är ju jämställdhet och det är vida känt att inom skejtkulturen så är tjejer underrepresenterade. Min arbetsuppgift är att stötta sådana här typer av projekt. Skatelägret blev ett väldigt lyckat arrangemang, säger Jennie Lindberg som jobbar som strateg på kontoret för barn-, ungdoms- och aktivitetsfrågor på Uppsala kommun.

I samband med skejtlägret så skakade Ida Östensson och Martin Gottvall Andér även liv i den gamla skateföreningen med syftet att lyfta frågan om en ny skejthall.

– Det hade gått så många turer fram och tillbaka så till slut ledsnade jag och ville starta en ny förening för att kunna ge det hela en ordentlig chans, säger Martin Gottvall Andér.

Men det var fortfarande svårt för kommunens politiker att förstå hur stort behovet av en hall var. Enligt Ida Östensson förstod stadens politiker inte riktigt hur många skejtare det fanns i Uppsala och vilken betydelse kulturen hade i mångas liv. Den nystartade föreningen med namnet Uppsala actionsport förening arrangerade en paneldebatt där stadens politiker bjöds in för att diskutera frågan.

– Politikerna fick en tydlig bild av vilka vi var och efter det blev det lättare för dem att jobba med oss. Ganska omgående fick vi pengar till en miniramp som en slags bonus, säger Martin Gottvall Andér.

Sedan dröjde det nästan två år efter mötet innan det slutgiltiga beslutet i frågan togs men hösten 2010 kom det glädjande beskedet att den gamla senapsfabriken på Kungsgatan skulle byggas om till en skejthall.

– Jag flyttade tillbaka till Umeå redan under hösten 2008 men föreningen fortsatte arbetet, fortsatte att kämpa som fan för att se till att hallen skulle byggas, säger Ida Östensson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Laleh spred magi omkring sig

Laleh ställde sig på scenen på Botaniska trädgården och trollband hela publiken. Konserten i fredags förra veckan bjöd på värme, magi och… stjärnstoft.

Uppsala Fria

Världskänd – okänd

Prisad, uppmärksammad och en kontroversiell och obekväm röst i den offentliga debatten. Hon skapar diskussion med sina filmer runtom i världen medan hon i sin nuvarande hemstad Uppsala är okänd av de flesta. Uppsala Fria har träffat den finska dokumentärfilmaren Mervi Junkkonen.

Uppsala Fria

Konstnärsdrömmar med rätt att existera

Alla ska ges möjlighet till kreativt skapande. Dagligverksamheten Konstbruket i Ekeby har sedan tre år tillbaka fungerat som en konstnärlig verkstad för personer med funktionsnedsättningar. Verksamheten har gett Uppsala en ny och spännande konstinjektion med flertalet utställningar och framträdanden.

Uppsala Fria

”De enda vinnarna är bankerna”

Varför uppstår ekonomiska kriser och hur ska det egentligen gå för de så skuldtyngda europeiska länderna? Professorn Mats Persson vid Stockholms universitet höll den 29 november ett föredrag i universitetshuset i Uppsala om den europeiska skuldkrisen.

Uppsala Fria

Inte lätt att vara Elvis i Uppsala

Hennes säregna stil och bitska samhällskommentarer har gått få förbi. Serietecknaren och förre detta Uppsalabon Nina Hemmingsson berättar om staden hon växte upp i, om sitt konstnärskap och vilken betydelse hennes mest kända figur har för henne.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu