Välj djurvänliga alternativ | Fria.Nu

Debatt


Christoffer Edström
Fria Tidningen

Välj djurvänliga alternativ

Över 150 000 djur dör varje år i Sverige i samband med transporter till slakt, skriver Christoffer Edström, som uppmanar till att äta veganskt.

Innan kycklingen, kon, fisken och grisen hamnar på tallriken är de levande, kännande, upplevande individer precis som vi människor. Många säger och tror att djuren har det bra medan de lever, men det stämmer vanligtvis inte. Kycklingarna växer så snabbt att 15 procent av dem får smärtor i benen av sina tunga kroppar. Hönorna lägger tio gånger fler ägg än vad som är naturligt för dem. Följden blir att många drabbas av bland annat äggledarinflammationer.

Ungefär hälften av korna i mjölkindustrin i Sverige står fastbundna inomhus under större delen av året, de kan bara stå eller ligga ner, får ingen motion och inget naturligt flockliv. Grisarna hålls i en karg och trång miljö inomhus utan möjligheter att böka eller undersöka sin omgivning. Två miljoner hönor hålls instängda i burar där de inte ens kan sträcka på vingarna.

Över 150 000 djur dör varje år i Sverige i samband med transporter till slakt. På slakterierna hängs kycklingar och hönor upp i benen vid fullt medvetande. Det är både smärtsamt och stressande. Kor och tjurar tvingas framåt med hjälp av elpåfösare. Grisar bedövas med koldioxid, fast man vet att gasen orsakar grisarna smärta och kvävningskänslor.

För de omkring 19 miljarder fiskar som dödas av svenska yrkesfiskare varje år, innebär det mycket lidande eftersom de utsätts för klämning, tryckskador och kvävning innan de avlidit.

Varje gång du väljer veganskt och därmed djurvänligt, bidrar du till att sätta stopp för hela den grymma animalieindustrin. Gör det för djuren!

Välj med hjärtat, välj djurvänligt!

Fakta: 

<h2>Replik: <a href="http://www.fria.nu/artikel/94135">"Att välja veganskt är inte alltid etiskt"</a></h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

En omöjlig konspiration eller sunt förnuft?

I våras ifrågasatte Karolina Hagegård i en debattartikel i Fria tidningen den officiella sanningen om 11 september-attackerna. Motreaktionerna kom snabbt, men sedan har det varit tyst. Ämnet förtjänar mer uppmärksamhet och skribenten förtjänar att försvaras, menar Jonas Andersson.

Fria Tidningen
Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2018 Fria.Nu