Stockholms Fria

Teatern där alla får vara med

Sláva är en fri teatergrupp i Huddinge. Varje sommar beger de sig till Vårby gård för att göra en uppsättning av Vårbyspelet. Årets uppsättning blir Askungen, och som vanligt får alla vara med. Stockholms Fria Tidning sände ut sin frilansreporter Jessica Johansson för att titta på repetitionerna och prata med deltagarna.

Slávateatern har en intensiv månad mitt i semestertiderna. Det är nämligen dags för det årliga Vårbyspelet för åttonde sommaren i rad. Sláva är en fri teatergrupp som i vanliga fall håller till i Huddinge men som nu repeterar pjäsen Askungen i Vårby gård.

Vårbyspelet är öppet för vem som helst att delta i och glada amatörer blandas med erfarna skådespelare. De repeterar intensivt i en månad på sommaren. Därefter uppträder de i Vårby gårds centrum i en promenadföreställning där de förflyttar sig under uppträdandet. Det är gratis att komma och titta. Daniel Rudholm, en av medlemmarna i Slávateaterns ensemble, berättar att 30–40 personer brukar delta och många återkommer år efter år.

– Det brukar vara folk från alla åldersgrupper, säger han. Vi är åtta anställda i grundensemblen, resten är duktiga amatörskådespelare. Förra året spelade vi Råttfångaren i Vårby gård, året dessförinnan Tristan och Isolde och i år kör vi Askungen. Vi brukar utgå från folksagor men vi skriver inte om dem till modern tid, utan anpassar dem bara så att de ska fungera i det här formatet.

Under repetitionsmånaden arbetar de så gott som varje dag, hela dagarna. När jag dyker upp på morgonen så har de flesta börjat byta om till likadana gråa klänningar. Det är många barn på plats och stämningen är livlig i skolans lokaler som de har som samlingspunkt. De har separata vuxenträningar för att alla ska få komma till sin rätt. Men även i dag är en och annan äldre person på plats för att öva. Birgitta Jonsson, 71, spelar drottning. Hon har varit med flera gånger tidigare och gillar initiativet.

– Ungarna kommer med idéer och vi lyssnar på dem. Det är de inte vana vid, säger hon och skrattar.

Paloma, 10 år, är med för första gången. Hon spelar prinsens sändebud.

– Jag är med och övar varje dag och tycker att det här är jätteroligt, säger hon och rusar sedan iväg när det är dags att byta om.

Alla rör sig utåt för en fotografering under tunnelbanebron. Några av barnen bär på en stor trumma. På vägen nynnar de på en melodi och dansar runt. Det är en solig dag, så det går att öva utomhus. Innan alla har hunnit fram till platsen under bron pratar jag med Elin Tisell i Sláva.

– De flesta har varit med förut och vi kan se framstegen, säger hon. Det är väldigt kul. Förra året var två syskon med som bara hade varit i Sverige några veckor eller någon månad. De ramlade direkt in i det här och kunde inte ett ord svenska. I år är de med igen och vi kan prata med dem på svenska. Alla verkar positivt inställda och gillar att ha något att göra på sommarlovet.

Elin berättar att det blev stökigt när killarna fick veta att de måste ha klänning, men att de verkar ha vant sig nu. Sedan är det dags att sätta i gång så att Daniel Rudholm kan ta några bilder. Deltagarna ställer sig på sina bestämda platser och dansar till ackompanjemang av dragspel och gitarr. Premiären närmar sig men tioåriga Paloma är inte orolig.

– Det känns som att vi har övat mycket på allt och att föreställningen kommer bli bra och spännande.

Fakta: 

<h2><span class="bold">Så spelas Vårbyspelet:</span> I år äger Vårbyspelet rum den 16, 17 och 18 augusti, klockan 19 alla dagar. Det startar i Vårby gårds centrum och vem som helst får komma och titta. Föreställningen kommer också att spelas på Rosendals trädgårdar vid ett tillfälle.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu