Ett smörgåsbord av livslust | Fria.Nu
Fria Tidningen

Ett smörgåsbord av livslust

Om man samlar ett antal sköna och engagerade människor i ett litet samhälle och låter de campa lite överallt, i trädgårdar, längs med forsen eller i skogen, och sen smäller upp några scener på den högsta punkten och bjuder dit musiker från alla världens hörn, vad får man då? Jo, en festival som folk återkommer till år efter år. Det började med en idé över en kopp kaffe och nu 16 år senare har Urkult vuxit sig större, men har i stort behållit sin image av en världsmusikfestival som fokuserar på lokal verksamhet, internationella utbyten och miljömedvetenhet.

Trummor & Orgel i kvällssolen före den stundande invigningen ger stora förhoppningar om en festival i glädjens tecken. Det slår mig att det är mäktigt att det kan komma så mycket ljud från två personer på scen. Annars brukar jag tänka ju fler på scen, desto bättre. Med den spännande sammansättningen skapar de ett unikt sound.

Det var där det började. Vi flög som små fjärilar mellan människor och scener, log mot solen och badade våra trötta fötter i morgonregn. Det är en speciell känsla att kastas mellan ensamhet, våghalsighet och storkollektiv, men det är väl lite det som händer på ett Urkult.

Laleh gör en magisk spelning på torsdagsnatten. Det är inte bara musiken som inspirerar, utan också hennes trevande och samtidigt storslagna personlighet. De rena tonerna som ljuder över bergen från stora scenen. Tänk att vi var där allihopa, med olika utgångspunkter, drömmar, erfarenheter och viljor. Vi var där och sjöng med.

Ulrika Bodén, Danjal och Punch spelade samtidigt. Ska man dela upp sig i små beståndsdelar likt spökgurkorna i Kåldolmar och Kalsipper eller gå som en enad front åt ett håll i ett sådant läge? Hur det nu borde vara så fastnade jag hos färöiska bandet Danjal som blåste liv i allt och alla och öste kärlek, musik och såpbubblor i miljoner. Jag gillar när det inte sparas på krutet. Skivköp blev obligatoriskt. Det är det här med att hitta sitt eget musikaliska språk, när det är större än vilken genre det tillhör, det är då det blir magi.

Den otroligt välbesökta invigningen var det inte alla som kunde se, men i alla fall höra, och som tur var gav invigningsbandet 75 öre också egna små "gatuspelningar" på festivalområdet. De två medlemmarna Ivan och Hanna är innovativa, kreativa och extremt talangfulla. 75 öre är ytterligare ett bevis på att det räcker med få medlemmar för att skapa ett stort och medryckande ljud.

Reggaeartisten Syster Sol sprakar av livslust och kärleksrevolt. Det rycker i hela mig och trots att det känns som om kroppen ska gå av på mitten måste jag dansa och sjunga. Vi fylls med kraft och vilja att fortsätta framåt.

Urkult ger oss sånger att sjunga med i, men framför allt en rad artister vi aldrig har hört. Ovanstående utgör bara en bråkdel av utbudet. Urkult är ett smörgåsbord av livslust och festivalen vimlar av tajta trumslagare, starka röster och intensiva strängspel.

Urkult kan inte återberättas, det kan bara upplevas.

Fakta: 

Urkult

2–4 augusti, Nämforsen. Artister: Laleh, Syster Sol, Trummor & Orgel, Loney Dear, Nina Ramsby m fl.

Annons

Rekommenderade artiklar

Sista natten med Refused

Förra lördagen stod de på Annexet i Stockholm och i kväll är det final på Exel Arena i Umeå där det hela en gång började. Elin Herlitz tar farväl inför Refused sista spelning.

Fria Tidningen

Veckan då svälten kom till stan

En båt med 70 flyktingar nådde Stockholm i förra veckan. Men flyktingarna var kopparstatyer – en uppseendeväckande installation av den danske skulptören Jens Galschiöt.

Fria Tidningen

Teatern där alla får vara med

Sláva är en fri teatergrupp i Huddinge. Varje sommar beger de sig till Vårby gård för att göra en uppsättning av Vårbyspelet. Årets uppsättning blir Askungen, och som vanligt får alla vara med. Stockholms Fria Tidning sände ut sin frilansreporter Jessica Johansson för att titta på repetitionerna och prata med deltagarna.

Stockholms Fria

Socialistisk solskensbio utanför Ängelholm

Byn Höja i nordvästra Skåne har blivit spelplats för en utomhusbio med konstnärliga och socialistiska förtecken. Projektorn drivs med solceller, entrén är gratis och filmerna ska ge upphov till diskussioner om vänsterfrågor.

Skånes Fria

© 2018 Fria.Nu