Fria Tidningen

Tvångsutvisning stoppad på Arlanda: ”De räddade mitt liv”

I tisdags skulle 28-åriga Jean-Pierre Nzeyimana tvångsutvisas till sitt hemland Burundi. Men bara tre timmar innan flygets avgång beslutade flygbolaget KLM att inte ta med honom efter påtryckningar från aktivister.

– De är mina änglar som räddade mitt liv, säger han.

Jean-Pierre, som varit i Sverige sedan 2007, fick för två år sedan avslag på sin asylansökan och har sedan dess levt gömd. I sitt hemland betraktas han som en politisk motståndare och riskerar fängelse och dödsstraff om han återvänder. Men i tisdags skulle han alltså utvisas.

– Jag kunde inte sova på flera dagar eftersom jag bara tänkte på vad som kommer att hända mig när jag återvänder, säger Jean-Pierre som sedan en tid tillbaka varit på flyktingförvaret i Märsta.

Deportationen skulle ske klockan tre på tisdagseftermiddagen och flyget var beräknat att gå från Arlanda via Amsterdam och Kenya för att slutligen nå Burundi. Flera aktivister från organisationen Aktion mot deportation stod redo att dela ut flygblad till medpassagerare vid incheckningen i hopp om att de skulle protestera mot utvisningen inne på flygplanet. Men aktionen avblåstes eftersom KLM beslutade att inte ta ombord Jean-Pierre.

– Enligt uppgifter från förvaret kunde KLM inte ta med honom eftersom de var rädda för rabalder, säger Lisa Atterfall från Aktion mot deportation som kämpat för Jean-Pierres fall. Hon ser positivt på flygbolagets beslut.

– Det är ett politiskt ställningstagande att inte ta med någon som ska deporteras och det har inneburit en viss seger även om mycket arbete återstår, säger hon.

Fria Tidningen har förgäves försökt att nå representanter från KLM för en kommentar.

Nu väntar en osäker framtid för Jean-Pierre. Han är tillbaka på flyktingförvaret i Märsta och beslutet om utvisning kvarstår. Det enda han kan göra är att vänta.

– Att vara flykting är väldigt svårt, jag saknar mitt hem men kan inte åka tillbaka. Jag hoppas att mitt fall ska tas upp och behandlas på nytt, säger han.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hon står upp mot nazismen – JO-anmäler polisen trots hot

I veckan har polisen i Jönköping kritiserats för att ha gett nazistiska Svenskarnas parti demonstrationstillstånd under första maj. Nu har tre privatpersoner anmält polisen till Justitieombudsmannen (JO). Monica Nilsson är en av dem, som trots ett anonymt hotbrev står bakom anmälan.

Fria Tidningen

En av sju skolor säger nej till Svenskarnas parti

Högerextremismen

Bara en av sju skolor säger nej till nazistiska Svenskarnas parti. Fria Tidningen har gjort en rundringning till flera gymnasieskolor på de orter där partiet ställer upp i kommunalvalet.

Fria Tidningen

70 år av laglig hbtq-kamp

I år är det 70 år sedan homosexualitet avkriminaliserades i Sverige. Fria Tidningen gör en historisk tillbakablick.

Fria Tidningen

© 2014 Fria.Nu