Homosexuell man från Kosovo avvisas | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Homosexuell man från Kosovo avvisas

Tre personer från Kosovo, varav en är homosexuell och riskerar förföljelse i hemlandet, avvisades i onsdags från Migrationsverkets förvar i Kållered. Enligt Asylgruppen i Lund som haft kontakt med den homosexuelle mannen har han försökt ta livet av sig tre gånger det senaste året.

Migrationsdomstolen bedömde nyligen situationen för homosexuella i Kosovo som mycket svår. I en dom skriver de att antidiskrimineringslagstiftningen inte är funktionell och att homosexualitet klassas som ett sjukdomstillstånd. Men trots detta har Migrationsverket i det här fallet gjort bedömningen att den öppet homosexuelle mannen ska avvisas.

Ett 20-tal aktivister fanns på plats utanför förvaret vid halv nio på onsdagmorgonen för att stoppa avvisningen genom en blockad. Cindy Erdedi var en av de som var med vid blockaden.

– Eftersom en av männen var självmordsbenägen försökte vi få dit en ambulans, men personalen på SOS hävdade att det var polisens sak att bedöma om han skulle få medicinsk kontroll. Så vitt vi vet är det ingen läkare som har kollat hans tillstånd.

Trots motståndet kunde polisen föra iväg personerna vid tjugo över tio. Nio aktivister anhölls i samband med blockaden, mistänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten.

– Jag hoppas att alla som var med på blockaden är oskadda. Det känns jävligt obehagligt att inte veta vad som kommer att hända för den här mannen, säger Cindy Erdedi.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Arbetsvillkor på Langley fortfarande under all kritik

Göteborgsföretaget Langley fortsätter att utnyttja ungdomar som jobbar på deras hotell på Korsika. Obetald övertid och en undermålig arbetsmiljö hör fortfarande till vanligheterna, det menar en före detta anställd.

Göteborgs Fria

Sämre jämställdhet i spåren av eurokrisen

Jämställdheten i Europa har fått ett bakslag de senaste åren på grund av skuldkrisen, menar ett flertal forskare. Bland annat har nedskärningarna i den offentliga sektorn slagit hårdare mot kvinnor och i flera länder ökar mäns våld mot kvinnor i hemmet.

Fria Tidningen

Här säljs de hotade fiskarterna

Mat&Miljö

Rödtunga, hälleflundra och marulk är bara tre exempel på de djuphavs¿fiskar som anses vara hotade. Och en granskning som GFT har gjort visar att det snarare är regel än undantag att fiskar som dessa säljs, främst av fristående fiskhandlare men också av de stora livsmedelskedjorna.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu