Tiotusentals på flykt efter sammandrabbningar i Burma | Fria.Nu
Fria Tidningen

Tiotusentals på flykt efter sammandrabbningar i Burma

De senaste veckorna har blodiga kravaller rasat i västra Burma och satt fokus på den svåra situationen för rohingya, en muslimsk folkgrupp som aldrig fått status som en av landets minoriteter.

Minst 50 personer har dödats de senaste veckorna i våldsamma sammandrabbningar mellan den buddistiska folkgruppen rakhine och rohingyafolk. Enligt FN har omkring 90 000 människor drivits på flykt i vad som betraktas som de mest våldsamma sammanstötningarna i Burma på flera år.

Våldet blossade upp sedan en buddistisk mobb på 300 personer den 3 juni stoppade en buss med muslimska pilgrimer och slog ihjäl 10 personer. Detta efter uppgifter om att en 27-årig kvinna från rakhinefolket våldtagits och mördats av tre muslimska män i Rambree.

Förövarna greps av polis, en av dem uppges ha dött i häktet och de två andra dömdes i måndags till döden, enligt BBC.

Människorättsgrupper menar att händelserna visar på de starka etniska motsättningarna som finns i delstaten Rakhine. De 800 000 som tillhör rohingya är statslösa och får inte resa fritt inom Burma, än mindre utanför landet. Den burmesiska staten anser att de är illegala flyktingar från Bangladesh. Många av flyktingarna försöker ta sig över gränsen, men Bangladesh uppges ha stängt gränsen med motiveringen att de inte klarar av att ta emot fler flyktingar.

Annons

Rekommenderade artiklar

Burmas diktatur demonteras

Burmas president Thein Sein kan vara på väg att demontera den militärdiktatur som styrt landet i ett halvt sekel – utan att ett enda skott avlossas.

Fria Tidningen

Uppstickarländer utmanar de rika

Ledare för de fem Brics-länderna – Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika – har siktet inställt på att hävda utvecklingsländers ekonomiska intressen kommande WTO-förhandlingar.

Fria Tidningen

Indonesiens erfarenheter kan hjälpa Egypten

När Egypten inleder arbetet med att ersätta Hosni Mubaraks auktoritära regim med ett mer demokratiskt styrelseskick kanske landets framtidsplanerare borde vända blickarna mot Indonesien, som håller på att återhämta sig efter att ha skakat av sig sin diktatur.

Fria Tidningen

Vietnam: Regeringen ökar censuren på internet

Blockering av Facebook och stängning av webbplatser och bloggar. Kraftiga begränsningar av yttrandefriheten på internet infördes i Vietnam i samband med att det styrande kommunistpartiet på onsdagen inledde sin partikongress.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu