Fria Tidningen

Polisen får signalspaning

Nu föreslår Regeringen och Socialdemokraterna i en lagrådsremiss att Säpo och Rikskriminalen ska kunna beställa signalspaning från Försvarets Radioanstalt, FRA. Men förslaget får omfattande kritik.

Redan i december i fjol kom Regeringen tillsammans med Socialdemokraterna överens om att utvidga lagen om signalspaning, FRA-lagen, till att även omfatta Säpo och Rikskriminalstyrelsen. Under våren har direktiven kring förslaget förhandlats och i veckan presenterades alltså en lagrådsremiss.

– Det är viktigt att Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen kan få tillgång till information om utländska förhållanden som inhämtas genom signalspaning, säger justitieminister Beatrice Ask i ett pressmeddelande.

Hittills har bara regeringskansliet och försvarsmakten haft möjlighet att beställa signalspaning men i det nya förslaget ges alltså även Säpo och Rikskriminalen samma möjlighet. Under våren har flera organisationer och myndigheter riktat kritik mot förslaget, däribland Datainspektionen och Advokatsamfundet. Det är framförallt polisens möjlighet att få tillgång till signalspaning som kritiseras.

–Vi kan förstå Säpos behov av signalspaning men vi är inte övertygade om att Rikskriminalen har samma behov, säger Göran Gräslund, generaldirektör för Datainspektionen som efterlyser vidare utredning.

Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet är kritiska till förslaget. Riksdagsledamoten Jens Holm (V) menar att det bör stoppas.

– Om polisen ges möjlighet att signalspana så kan väldigt många fler människor omfattas av avlyssning än tidigare och det är ett väldigt stort intrång på den personliga integriteten. Vi tycker att det är oacceptabelt och kommer att göra vad vi kan för att stoppa det här, säger han.

I förslaget föreslås att lagändringen ska träda i kraft den 1 januari 2013.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hon står upp mot nazismen – JO-anmäler polisen trots hot

I veckan har polisen i Jönköping kritiserats för att ha gett nazistiska Svenskarnas parti demonstrationstillstånd under första maj. Nu har tre privatpersoner anmält polisen till Justitieombudsmannen (JO). Monica Nilsson är en av dem, som trots ett anonymt hotbrev står bakom anmälan.

Fria Tidningen

En av sju skolor säger nej till Svenskarnas parti

Högerextremismen

Bara en av sju skolor säger nej till nazistiska Svenskarnas parti. Fria Tidningen har gjort en rundringning till flera gymnasieskolor på de orter där partiet ställer upp i kommunalvalet.

Fria Tidningen

70 år av laglig hbtq-kamp

I år är det 70 år sedan homosexualitet avkriminaliserades i Sverige. Fria Tidningen gör en historisk tillbakablick.

Fria Tidningen

© 2014 Fria.Nu