Uppsala Pride skapade riksdebatt | Fria.Nu
Uppsala Fria

Uppsala Pride skapade riksdebatt

Uppsala Prides beslut att inte låta Liberala ungdomsförbundet eller myndigheter som polisen och migrationsverket delta i Uppsala Pride fick stort genomslag i riksmedia under veckan och har skapat en stundtals hetsig debatt.

Ställningstagandet gjorde att flera organisationer, däribland Miljöpartiet och Genusföreningen vid Uppsala Universitet, hoppade av arrangemanget.

På Svenska Dagbladets kulturblogg kunde man läsa att ”antikapitalister kidnappar Pride” som enligt skribenten Tobias Brandel blivit en gemensam högtid i Sverige:

”I konsensuslandet Sverige värnar vi våra gemensamma högtider, dit Pride kommit att räknas. Det är därför fördömandena blivit så starka - och samfällda - mot Uppsala Prides beslut att porta Folkpartiets ungdomsförbund Luf från festivalen” skriver han.

Expressens Anna Hellgren menar istället att den diskussion som blommat upp är ett ”friskhetstecken för en rörelse som har sitt ursprung i ett våldsamt upplopp mot polis och förtryckande strukturer. Tvärtemot dagens uppfattning att det är en mänsklig rättighet för politiska partier, myndigheter och random heteros, inklusive kristdemokrater och migrationsverket, att sola sig i glansen av hbtq-parader.”

Hellgren påminner också om att HBT-Liberalerna lyckades driva igenom ett förbud mot AFA:s deltagande i Stockholm Prides parad för några år sedan.

Även Ystads Allehandas ledarsida plockade upp nyheten. Tidningen skriver att Uppsala Pride ”har kidnappat en organisation med ett vällovligt och allmänmänskligt syfte för att bedriva klasshat.”

Under den gångna veckan har olika grupperingar i samhället med olika politiska inriktning gjort anspråk på Pride och borgerliga ledarsidor har anklagat Uppsala Pride för dubbelmoral och trångsynthet.

Andra, till exempel bloggen Queers Against Pinkwashing, riktar istället strålkastaren på de organisationer som nekats att delta i Uppsala Pride. Bloggen menar att organisationerna sysslar med ”Pinkwashing” och vill framställa sig som mer HBTQ-vänliga än de egentligen är.

”Det verkar råda konsensus kring att det går att göra saker ”opolitiskt”. Vi menar att det inte går. Att välkomna ”alla” är också ett politiskt ställningstagande. Någonstans måste alla Pride-festivaler dra sin gräns. Ska precis alla politiska partier välkomnas? Sverigedemokraterna? Svenskarnas Parti? Ska Swedish Defence Leauge få gå med i prideparaden i Stockholm?"

Annons

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

Här kan du demonstrera på första maj

Arbetarrörelsens högtidsdag är snart här igen! Spana in GFT:s lista för tips på vad som händer under dagen; från första maj-tåg till fest och något däremellan.

Göteborgs Fria

© 2018 Fria.Nu