Gottsundaskolan – en av de bästa i länet | Fria.Nu
Uppsala Fria

Gottsundaskolan – en av de bästa i länet

Gottsundaskolan har på några år gått från en ”treämnesskola” till en skola med betyg över länsgenomsnittet. Bakom framgångarna ligger år av metodiskt arbete. ”Men det handlar också om förväntningar”, säger Elisabeth Viksten Eriksson, rektor vid Gottsundaskolan.

Skillnaden är stor på bara de tre senaste åren, men enligt skolans rektor är det många års metodiskt arbete med olika pedagogiker som ligger bakom lyftet.

– EN pedagogik är begränsande, det behövs olika metoder för att lyfta alla. Samtidigt som allt hänger ihop – vi är verkligen EN skola – fast vi jobbar med olika delar, säger hon.

– Vi har många nyanlända elever och jobbar mycket med språkförstärkning för dem samtidigt som vi har elever som är bland de bästa i Sverige i matematik.

Skolans framgångar har rönt intresse både i Sverige och utomlands. Verksamheten har tagit emot studiebesök från både Sverige och Danmark flera gånger.

– Besöken har också hjälpt oss att tänka efter. De har i sig gjort att vi blivit bättre. Eleverna märker också att folk kommer och gör studiebesök och är stolta över sin skola.

Men det handlar också om förväntningar, menar hon.

– Tidigare var Gottsundaskolan en ”treämnesskola” där man fokuserade på de tre ämnena som krävs för att man komma in på gymnasiet. Jag tror att lågt ställda förväntningar gör att eleverna blir ”lata”. Vi har höga förväntningar på våra elever. Eleverna tränas i att själva sätta mål och att arbeta efter det och att veta när man klarat det.

– Det är viktigt att ha höga förväntningar – det bästa elevhälsoarbetet är att se till att de lyckas i skolan, säger hon.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Nu finns det bär”

I torsdags kontaktade sju bärplockare de sociala myndigheterna i Tierp och bad om hjälp att ta sig hem. Men kommunen anser att det nu finns bär att plocka och hjälper därför inte till.

Uppsala Fria

Landstinget tvingas böta miljoner till SOS alarm

Nära sju miljoner kronor. Så mycket ska Uppsala tillsammans med tre andra landsting betala i vite till SOS alarm för att företaget Medhelp, som larmar ut ambulanser i länet, inte svarat i tid. SOS alarm har också sagt upp sitt tilläggsavtal med landstingen.

Uppsala Fria

Att skapa den väljande människan

Utbildningsinsatser ska skapa den väljande människan som gör rationella val. Men människan är inte den ”economic man” som systemet anpassats efter, därför är vi mer lättlurade än någonsin. Det menar Charlotta Bay, doktor i företagsekonomi vid Uppsala universitet.

Uppsala Fria

”Samma lagar gäller på nätet”

Nytt projekt ska motverka kränkningar och trakasserier på internet. "Många tror att internet är laglöst land, men samma lagar gäller även där", säger Lina Gidlund, verksamhetsansvarig på Diskrimineringsbyrån Uppsala (DU).

Uppsala Fria

Bålsta vårdcentral i konkurs

Bålsta vårdcentral gick förra veckan i konkurs – med miljonskulder till landstinget. Nu begär landstinget i sin tur moderbolaget MedPro i konkurs i ett försök att få tillbaka skattebetalarnas pengar.

Uppsala Fria

© 2018 Fria.Nu