Fria Tidningen

Ny rysk lag ska stävja protester

Istället för att möta det folkliga missnöjet med ökad demokratisering väljer Vladimir Putin att svara med ökad repression. Den nya möteslagen tar Ryssland ett steg närmare Vitryssland.

ANALYS

Den 12 juni, på Rysslandsdagen, deltog tiotusentals ryssar i Moskva och St Petersburg i nya protester mot Vladimir Putin. Några dagar innan hade en ny lag antagits. Numera kan den som deltar i en icke-godkänd demonstration få böter på upp till 60 000 kronor. Beloppet är ännu högre för organisatörer. Men det slutar inte där, den nya lagen förbjuder i princip folksamlingar utan tillstånd och gör det olagligt att sprida information om en kommande icke-godkänd folksamling.

Lagen är förstås ett sätt att skrämma folk från att delta i fortsatta protester. För att ytter¿ligare understryka vem som bestämmer gjorde polisen, dagen före demonstrationen, husrannsakan hos några av den ryska oppositionens ledare.

Polisen kallade sedan oppositionsledarna till förhör exakt samma tid som demonstrationen vilket gjorde att flera ledare, till exempel den kände bloggaren Aleksej Navalnyj, inte kunde delta.

Den nya lagen är ett svar på de demonstrationer mot Putin som började efter dumavalet i december förra året. Protesterna fortsatte under vintern och lyckades som mest samla fler än 100 000 deltagare. Något sådant har inte Ryssland sett sedan 1990-talet.

Det var inte bara omfattningen som var betydelsefull. Protesterna präglades också av en kreativ och glädjefylld stämning. Demonstranterna var en bred och brokig skara som talade om vikten av engagerade medborgare och betonade att de inte ville ha revolution. Rörelsen fortsatte på internet. Facebookgrupper och olika forum svämmade över av skämt om Putin, kloka och mindre kloka kommentarer. På själva demonstrationerna fanns alltid fyndiga plakat. Folk diskuterade, skattade och var vänliga mot varandra.

Många som deltog hade förmodligen ingen klar uppfattning om vad exakt de ville uppnå. Istället var lockelsen att vara del i en rörelse som lovade förändring, gemenskap och ett bättre samhälle.

Ett problem med Putins regim är att den inte kan förändras. Han kommer aldrig förlora ett val och det finns ingen ordentlig opposition i duman. När myndigheterna under vintern gav tillstånd till stora demonstra¿tioner kunde man få intrycket att Rysslands ledning förstod att man måste ha en öppnare dialog med befolkningen. En förändring var kanske på gång.

Att Putin, som demonstranterna krävde, skulle avgå var förstås otänkbart, men några eftergifter verkade ändå rimligt. Medierna tycktes för en stund friare och den dåvarande presidenten Dmitrij Medvedev lovade att återinföra guvernörsvalen. Just det var förstås långt ifrån det första kravet på demonstranternas lista, men plötsligt såg det ut som att makten lyssnade. ¿I alla fall lite.

Med den nya möteslagen står det klart att Putin inte är intresserad av att lyssna. Istället tar Ryssland ett steg närmare Vitryssland. Maktens svar på protesterna är en ökad repression; våld och stränga straff.

Vad den nya lagen innebär för fortsatta demonstrationer är svårt att säga. Myndigheterna har nu enorma möjligheter att arrestera och bötfälla misshagliga.

Efter presidentvalet i mars gick luften ur protesterna. ¿Rörelsen hade hoppats att kunna störa Putin mer, kanske få till en andra valomgång, men även om fusk uppenbarligen förekommit, såg det ut som att Putin hade ett större stöd än vad demonstranterna hoppats.

Efter valet ändras också myndigheternas taktik. På tv kunde man innan valet, för första gången på flera år, se och höra oppositionella. Efter att Putin säkrat segern försvann de igen och tv började visa propagandareportage om hur utländska makter styr och stöder oppositionen, även Sverige sades vara del i detta.

Protesterna lockade inte längre särskilt många och polisen började använda våld. Som svar ordnade oppositionen promenader. Demonstranterna gick helt enkelt runt i centrala Moskva och hejade på varandra. Den nya lagen förbjuder, hur märkligt det än kan låta, också sådana promenader.

Nästa stora demonstration äger rum den 15 september. Om oppositionen kan ge rörelsen nytt liv eller om den nya möteslagen kommer avskräcka folk från att delta får vi se då.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny Bolotnaja-dom väntas

På måndag väntas ytterligare en dom i Bolotnaja-målet – det viktigaste juridiska fallet i Ryssland på många år. UPPDATERAD

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu