Fria Tidningen

Välkommet beslut om otillgänglighet

I torsdags röstade en majoritet i riksdagen ja till att bristande tillgänglighet ska omfattas av diskrimineringslagen. Beslutet innebär att regeringen måste återkomma skyndsamt med ett lagförslag.

Den svenska handikapprörelsen har i åratal arbetat för att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska räknas som diskriminering. För två år sedan slog utredningen Bortom fagert tal, som tagits fram på uppdrag av regeringen, fast att otillgänglighet bör räknas som diskriminering. Sedan dess har utredningen legat på regeringens bord utan att det har hänt någonting. Regeringen har sagt att beredning pågår och att man vill analysera kostnaderna för att åtgärda bristande tillgänglighet.

I torsdags röstade en majoritet i riksdagen ja till att bristande tillgänglighet ska in i diskrimineringslagen. Förslaget, som fick stöd av den rödgröna oppositionen och Sverigedemokraterna, innebär att regeringen ”skyndsamt” ska återkomma med ett lagförslag. Ingrid Burman, ordförande i Handikappförbunden, är glad över beslutet.

– Äntligen, säger jag. Utredningen Bortom fagert tal har legat på regeringens bord i två utan att det har hänt någonting. Det är skamligt. Så det här är verkligen välkommet. Nu hoppas jag bara att regeringen verkställer det här beslutet, säger hon.

Men Daniel Pollack, vice ordförande i förbundet Unga rörelsehindrade, ser en risk med beslutet.

– I beslutet från riksdagen står det att reformen ska införas på ett samhällsekonomiskt ansvarsfullt sätt. Det är tråkigt att man tar med det villkoret för det kan finnas en risk att man gör undantag i lagstiftningen. Och det kan göra att det tar längre tid att ta fram lagstiftningen, säger han.

– Men vi får se vad som händer. Vi vet ju inte än.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu