Fotbollsspelare i hungerstrejk | Fria.Nu
Fria Tidningen

Fotbollsspelare i hungerstrejk

I skuggan av fotbolls-EM, långt bort från fotbollsvärldens strålkastarljus, hungerstrejkar den palestinska landslagsspelaren Mahmoud al-Sarsak för sina grundläggande mänskliga rättigheter.

25-årige Mahmoud al-Sarsak, som kommer från Rafah på Gazaremsan, har i dag onsdag vägrat mat i 90 dagar sedan beslut togs den 19 mars om att hans frihetsberövande skulle förlängas för sjätte gången. Inspirerad av tidigare palestinska hungerstrejkare som Khader Adnan och Hanan Shalabi har al-Sarsak uthärdat en fasta som berövat honom på 33 procent av hans kroppsvikt.

För några veckor sedan avslutade över 2 000 palestinska fångar en masshungerstrejk med resultat att förhållandena för de palestinier som hålls i administrativt förvar skulle lättas. Exempelvis slöts avtal om att fångar från Gaza ska kunna få träffa sin närmsta familj för första gången på flera år och att bruket av isolering av palestinska fångar ska begränsas.

Administrativt förvar innebär att palestinier kan hållas fängslade i upp till sex månader åt gången utan att delges misstanke om något brott. Detta uppmärksammades i förra veckan av Amnesty international som i en ny rapport kritiserade Israels bruk av administrativt förvar, samt praxisen att sätta hungerstrejkande fångar i isoleringscell. Hungerstrejk har blivit en allt vanligare kampmetod för palestinska fångar som vill hävda sina rättigheter.

Inom Israels komplexa rättssystem behandlas palestinier boende på Västbanken och Gazaremsan av det militära rättsystemet som kombinerar en blandning av ottomanska, jordanska, israeliska och brittiska koloniallagar. Administrativt förvar är en juridisk kvarleva från den tid då det palestinska protektoratet styrdes av den brittiska kolonialmakten. Amnesty international uppmanar i sin rapport Israel att antingen släppa de fångar som befinner sig i administrativt förvar eller att åtala dem för ett internationellt erkänt brott.

Mahmoud al-Sarsak greps vid en gränskontroll i Gaza när han var på väg till en landslagsträning i flyktinglägret Balata på Västbanken i juli 2009. Han har suttit fängslad sedan dess utan att ha delgivits någon misstanke om brott. Han har inte avslutat sin hungerstrejk eftersom han inte hålls i administrativt förvar utan har stämplats som ”illegal fientligt stridande”, misstänkt för samröre med terrorstämplade Islamic Jihad och därför inte heller omfattas av de förbättringar som den tidigare masshungerstrejken ledde till.

Al-Sarsak, som före gripandet studerade till dataprogrammerare, är den enda som hålls under dessa premisser. Han har sällskap i sin strejk av Akram al-Rekhawi som trots sin diabetes nu har uthärdat en hungerstrejk på över 60 dagar. Båda männens tillstånd uppges vara kritiskt men trots detta har de förnekats vård från oberoende läkare.

Al-Sarsak lider av minnesförluster och läkare i hans närhet säger att han löper risk för att närsomhelst avlida av arytmier till följd av sin undernäring. Physicians for human rights i Israel har kämpat hårt för att få träffa de två männen som hålls på Ramlafängelsets sjukvårdsavdelning, men i skrivande stund utan framgång.

Under måndagen genomförde palestinska fångar en endags hungerstrejk i solidaritet med Mahmoud al-Sarsak och Akram al-Rekhawi. Men det internationella fotbollssamhällets reaktioner uteblir.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Den palestinska våren är här”

Sedan en vecka tillbaka råder oroligheter av en ny sort på Västbanken. Dagliga protester har brutit ut, men denna gång inte på grund av ockupationen utan på grund av den illa skötta palestinska myndigheten.

Fria Tidningen

Bostadssituationen akut i Gaza

Israel–Palestina

Kriget i Gaza har förvärrat bostadskrisen. Redan innan attackerna saknades 70 000 bostäder.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu