Kritik mot svenskt Nato-deltagande | Fria.Nu
Fria Tidningen

Kritik mot svenskt Nato-deltagande

I helgen inleds Natos toppmöte i Chicago, där statsminister Fredrik Reinfeldt kommer delta. Nu höjs kritiska röster mot Sveriges deltagande.

 Statsminister Fredrik Reinfeldt ska tillsammans med utrikesminister Carl Bildt och försvarsminister Karin Enström vara med på ett särskilt ISAF-möte om Afghanistan och ett möte för partnerländer, som syftar till att utveckla och förbättra samarbetet med Nato, där Reinfeldt ska inledningstala.

Deltagandet kritiseras från flera håll. Centerpartisterna Kerstin Lundgren och Staffan Danielsson kritiserar Sveriges närmande mot Nato i en debattartikel i Svenska Dagbladet och skriver att de förutsätter att ministrarna ”tydligt påtalar Sveriges alliansfrihet” under Nato-mötet.

Anna Sanne Göransson och Andrea Pettersson, från nätverket Ofog, är på plats i Chicago för att delta i protesterna inför och under Natos toppmöte. De tycker att deltagandet visar på hur nära Sverige och Nato samarbetar.

– Vi har trupper under Natobefäl i Afghanistan, svenskt försvar anpassar hela sin verksamhet och alla sina vapen till att passa in i en Natointervention och dessutom får Nato öva på krig i norra Sverige på NEAT-området – Europas största krigsövningsfält. Ministerdeltagandet visar tydligt att man inte behöver vara en Nato-medlemsstat för att vara med i praktiken, säger de.

Inför toppmötet samlas organisationer och grupper som arbetar med fred, antimilitarism och social rättvisa, bland annat under Counter summit for peace and economic justice, som är ett två dagars långt möte som anordnas parallellt med Natos toppmöte.

– Vi kommer att prata mycket om kopplingen mellan ekonomisk kris och ökad satsning på försvar och militär. Den finansiella krisen påverkar folk dagligen och är kopplad till militära interventioner och ockupationer. Att G8-mötet och Nato-mötet är samma vecka gör det ännu lättare att visa kopplingen. Medlemmarna  i G8 och Nato är till stor del samma länder.

Där kommer de svenska aktivisterna också tala om europeisk fredlig direktaktion mot Nato.

– Vi är här för att ge en annan syn på Natos roll i världen än den som Reinfeldt är här för att prata om.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu