Göteborgs Fria

Unga skapar rum för inspirerande samtal

Av unga för unga. Det är tanken bakom Konstepidemins satsning på inspiratörssamtal med en musiker, en poet och en chefredaktör. Samtalen ska främja god hälsa.

Samtalen ska på olika sätt inspirera, visa på möjligheter och få ungdomar att må bättre. Det är förhoppningen när De Ungas Akademi på Konstepidemin håller sina inspiratörssamtal. Musiktidningen Gaffas chefredaktör Johan Lothsson har redan besökt akademin och återstår gör sångaren Johannes Eckerström från Avatar och spoken word-artisten Matiss Silins.

Liknande samtal för unga har tidigare funnits men under andra former och alltid på de vuxnas ansvar. Denna gång är det istället fyra ungdomar på De Ungas Akademi som bestämt vilka som ska få tala. Bakom arrangemanget står De Ungas på Konstepidemin och Hälsolots, kommunens folkhälsosatsning för att främja hälsa för de boende i Centrum och Majorna-Linné. Sanna Ölund är utvecklingsledare vid Hälsolots och berättar att man har svårt att nå ut till unga vuxna.

– Vi vet att det är många unga som mår dåligt och inte riktigt hittar rätt. Därför känns det som ett bra projekt att vara med i och att få lämna över ansvaret till dem de berör, säger hon. Vi kan finnas med som support i bakgrund men när det gäller att driva frågan, bestämma vilka som ska komma och att marknadsföra det så känner jag att jag kan stå tillbaka, säger hon.

GFT träffar Sanna Ölund tillsammans med projektledaren Sofia Åhrman, samt Lovisa Lindgren som är en av de fyra unga organisatörerna bakom samtalen. Hon är 18 år och går vanligtvis musikproduktion på Donnergymnasiet. Lovisa Lindgren berättar hur hon tror samtalen kan hjälpa andra unga.

– Det behövs för att veta vart man ska börja när det finns så mycket information som kan vara överväldigande. Man kanske inte vet vad man kan åstadkomma själv förrän man ser någon annan göra det. 

– Den konstnärliga branschen ser man alltid utifrån. Man ser artister på scenen och konstutställningar och saker som folk har producerat men man ser nästan aldrig personerna bakom eller vägen dit, säger Lovisa Lindgren.

Under arbetets gång har de lärt sig mycket. Vägen dit har varit minst lika viktig, betonar Lindgren. Något som Sofia Åhman, projektledare på Konstepidemin, håller med om.

– Det tycker jag är konsten och kulturens kraft när man arbetar fram en produktion eller ett arrangemang. Vi jobbar ju hela tiden med processen och den är minst lika viktig. Projektet har varit utmanande eftersom ungdomarna har suttit på ansvaret.

Något som man i efterhand kan rikta kritik mot är att det bara är män som figurerar bland inspiratörerna.

– Det viktigaste har varit att det är personer som de själv har valt och som de blir inspirerad av. Man vill gärna se på det med vuxenögon eller med politiska korrekta ögon. Jag tycker det är spännande ur ett projektledarperspektiv att se vad som händer när man inte ställer den frågan först utan bara brainstormar fritt, säger Sofia Åhman.

Hon menar att det inte bara är ungdomarna som lärt sig något av arbetsprocessen utan även de vuxna runt omkring.

– Ger man dem spelrum, en plats att sitta och en budget så fixar de det. Det finns en fördom att man inte kan lita på ungdomar och att allt måste redovisas men så är det ju inte. Har man tilltro så händer det grejer. Men det kanske inte sker på det sättet som vi vill.

Ett exempel på att unga och vuxna kanske jobbar olika kom när projektet drog igång. Sofia Åhman och Sanna Ölund träffades för att med hjälp av post-it-lappar diskutera vad hälsa och kultur innebär och hur de hänger ihop. Lovisa Lindgren klev då in i rummet och frågade vad det hade för något med inspiratörssamtalen att göra.

– Det är bra att också själv bli påmind om att man jobbar fyrkantigt, säger Sanna Ölund. Trion vet ännu inte om det blir fler samtal än de redan inbokade, än så länge saknas pengar. Men om det sker hoppas de på att det ska bli fler kvinnor som inspirerar. Vilka det skulle kunna vara kan inte Lovisa Lindgren berätta.

– Det har vi inte diskuterat ännu men det är nästa kapitel och det ska nog skrivas, säger hon.

Fakta: 

Kommande samtal: 

 2 maj talar Johannes Eckerström från Avatar.

9 maj kan man lyssna på spoken word-artisten Matiss Silins.

Målgruppen är främst 16–30 år och entrén är fri. Samtalen sker kl 18 i hus 10 på Konstepidemin. 

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En tickande miljöbomb

Nedskräpningen av jordens hav ökar ständigt. Bara på Bohuskusten flyter en kubikmeter sopor i land - varje timme. För att sprida kunskap om problemet har Sjöfartsmuseet öppnat sin utställning Out to sea? The Plastic Garbage Project.

Göteborgs Fria

Risken med att vara personlig

GFT träffar Maria Sveland för ett samtal om hur man kan använda berättelser om sitt eget liv för att driva politik.

Göteborgs Fria

Resa till våra inre känslor

Med en resa till Sydafrika i bagaget intar nu teatergruppen die Bühne Stora Teatern med en ny föreställning. Under Dans- och Teaterfestivalen berättar fyra unga tjejer från Angered om vad de tror på.

Göteborgs Fria

"Gamla är ju rädda för ungdomar"

Äldre sitter på boenden, vuxna sitter på arbetsplatsen, unga sitter i skolbänkar och sällan eller aldrig möts de. Filmen Traktorn vill överbrygga den här ålderssegregationen. 

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu