Fria Tidningen

Amnesty-rapport: Lite har hänt i Bahrain

Regimen i Bahrain har inte levt upp till sina löften om reformer efter upproren i fjol. Politiska aktivister sitter fortfarande fängslade och anklagelser om tortyr utreds inte. Löftena har bara varit ett spel för gallerierna visar en ny rapport från Amnesty.


Elisabeth Löfgren

– Vi är bekymrade över situationen. Regimen har varken ställt folk till svars eller gett kompensation till offren, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty.

Bakgrunden till rapporten är den utredning som kungen av Bahrain lät göra efter upproren i februari och mars i fjol. Då tillsattes en oberoende kommission av internationellt kända utredare som granskade om det begicks övergrepp under upploppen. Resultaten var slående.

– Regimen bröt mot grundläggande regler genom att inrätta militärdomstolar mot civila och tortera politiska aktivister, säger Elisabeth Löfgren.

När utredningen presenterades i november förra året gav kung Hamad bin Isa al-Khalifa ett löfte om att snarast åtgärda de problem som lyfts. Men rapporten från Amnesty visar att lite har hänt sedan dess och att kungen inte följer sina löften.

– Det går alldeles för långsamt. Vissa frågor kan man åtgärda ganska snabbt, exempelvis genom att ge säkerhetsstyrkorna order om att inte använda grovt övervåld, säger Elisabet Löfgren.

Varför tror du att kungen tillsatte en oberoende utredning om han inte tänkte följa rekommendationerna?

– Den hårda tolkningen är att man tillsätter en kommission och sedan hoppas att omvärlden ska nöja sig.

Amnesty trycker nu på för att regimen ska följa rekommendationerna och på allvar införa åtgärder.

– Framförallt är det viktigt att utreda de brott som begicks under upproren där 35 personer dödades, varav fem torterades ihjäl, säger Elisabeth Löfgren.

Fakta: 

<h2>Läs också: <a href="http://www.fria.nu/artikel/92972">"Inget utlämningskrav av livstidsdömd svensk"</a></h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

Hon står upp mot nazismen – JO-anmäler polisen trots hot

I veckan har polisen i Jönköping kritiserats för att ha gett nazistiska Svenskarnas parti demonstrationstillstånd under första maj. Nu har tre privatpersoner anmält polisen till Justitieombudsmannen (JO). Monica Nilsson är en av dem, som trots ett anonymt hotbrev står bakom anmälan.

Fria Tidningen

En av sju skolor säger nej till Svenskarnas parti

Högerextremismen

Bara en av sju skolor säger nej till nazistiska Svenskarnas parti. Fria Tidningen har gjort en rundringning till flera gymnasieskolor på de orter där partiet ställer upp i kommunalvalet.

Fria Tidningen

70 år av laglig hbtq-kamp

I år är det 70 år sedan homosexualitet avkriminaliserades i Sverige. Fria Tidningen gör en historisk tillbakablick.

Fria Tidningen

© 2014 Fria.Nu