Fria Tidningen

Facket pressar Tunisiens regering

En serie strejker har skapat motsättningar mellan Tunisiens regering och fackföreningsrörelsen UGTT. Regeringsanhängare anklagar facket för att sabotera den politiska övergångsperioden – men fackliga företrädare ser UGTT som en oundgänglig kraft för demokrati.

Sedan Tunisiens första valda regering tillträdde i december har den befunnit sig i konstant konflikt med oppositionen, som anklagar det största regeringspartiet Ennahda för att ha en dold radikalislamistisk agenda. Mer oroande för den nya regeringen är dock den konflikt som genast bröt ut med den fackliga centralorganisationen UGTT, som med sina drygt 500 000 medlemmar och historia av relativt oberoende från staten beskrivs som arabvärldens starkaste fackföreningsrörelse.

Konflikten tog en dramatisk vändning den 20 februari, när demonstranter dumpade sopor utanför fackföreningskontor över hela landet i protest mot en strejk bland kommunalanställda renhållningsarbetare. På några håll utbröt våldsamheter och i staden Feriana skadades ett kontor i en anlagd brand. Många fackliga aktivister anklagade regeringspartiet Ennahda för attacken.

– Det var en mycket farlig händelse, som saknar motstycke i Tunisiens historia, säger Bouali Mbarki, vice generalsekreterare för UGTT.

– Vi pratar om en laglig strejk bland några av den offentliga sektorns sämst betalda anställda, som arbetar under hälsofarliga förhållanden och vars krav handlar om gamla löften som den tidigare regeringen aldrig infriade. Att deras legitima krav möts med hotelser och våld är fullständigt oacceptabelt, säger Mbarki.

Som svar på attackerna organiserades en stor protestmarsch i Tunis som samlade tusentals fackföreningsmedlemmar och politiska aktivister. För att lugna ner situationen hölls till slut flera möten mellan regeringsföreträdare och fackliga ledare, där båda sidor talade om vikten av dialog.

– Regeringen försökte skrämma facket och testa sin nya makt, men backade när de såg det kraftfulla svaret, menar Bouali Mbarki från UGTT.

Men att regeringen och UGTT:s ledning för tillfället försonats innebär knappast att motsättningarna försvunnit. På UGTT's kongress i december valdes en ny ledning som beskrivs som mer kampvillig än den tidigare, och bland rörelsens gräsrötter växer frustrationen med stigande priser, arbetslöshet och frånvaron av konkreta sociala reformer. Regeringen och dess anhängare anklagar i sin tur UGTT för att äventyra demokratiseringsprocessen med strejker och protester, som enligt Tunisiens president Moncef Marzouki utgör en form av "kollektivt självmord". Men Bouali Mbarki protesterar bestämt mot att facket skulle verka för att undergräva regeringen.

–Absolut inte! Vi respekterar folkets val. Se bara på statistiken: Under 2010, Ben Alis sista år vid makten, ägde det rum nästan 300 strejker i Tunisien. Förra året var de inte fler än 18, och flera har ställts in efter förhandlingar, säger han.

Enligt Mbarki får facket ofta skulden för spontana strejker eller protester som de inte varit med om att organisera. Istället för att lyssna på människors krav pekar regeringen ut facket som syndabockar, menar han. Samtidigt tror han att regeringens motvilja mot UGTT inte enbart handlar om strejker utan snarare om organisationens tradition att ta ställning i politiska frågor.

–Vi är inte ett parti och eftersträvar inte makt. Men vi är fast beslutna att inte bara försvara våra medlemmars sociala rättigheter utan också Tunisiens självständighet och folkets politiska rättigheter, säger han.

När UGTT ursprungligen grundades var det lika mycket som ett redskap i kampen mot den franska kolonialismen som en organisation för att försvara tunisiska arbetares rättigheter. Och än idag menar rörelsens företrädare att facket utöver sin sociala roll har ett särskilt "nationellt" ansvar – som sträcker sig ända till utrikespolitiken. Ett exempel på det senare var UGTT ställningstagande mot den internationella Syrien-konferens som arrangerades i Tunis i februari. Det sågs av regeringen som en otillbörlig inblandning i utrikespolitiken och förvärrade den pågående konflikten. Men Bouali Mbarki menar att UGTT måste reagera när regeringen går emot "folkets intressen."

– Vi är med alla folkliga revolter i arabvärlden, men också emot alla försök av utländska stormakter att utnyttja dem för egna intressen. När regeringen bjöd in Frankrike, USA och Saudiarabien till Tunis för att diskutera läget i Syrien över huvudet på folket så var det vår plikt att säga ifrån, säger han.

UGTT's självförtroende och syn på sin egen roll i tunisisk politik bäddar för fortsatta konflikter med regeringen och dess anhängare. Men Bouali Mbarki är inte orolig – en fackföreningsrörelse som överlevde decennier av diktatur och återkommande arresteringskampanjer kommer inte att ge upp sitt oberoende i ett demokratiskt Tunisien.

– Vad som än händer kommer vi att fortsätta kämpa för att revolutionens mål förverkligas, säger han. 

Fakta: 

<h2>Detta är den tredje delen i vår artikelserie Det nya Tunisien. Läs första delen <a href="artikel/92509" target="_blank">här</a> och andra delen <a href="http://www.fria.nu/artikel/92627">här</a>.</h2><div style="overflow: hidden; color: rgb(0, 0, 0); background-color: rgb(255, 255, 255); text-align: left; text-decoration: none; border: medium none;"><br><a style="color: rgb(0, 51, 153);" href="artikel/92627#ixzz1rp93ScXC"></a></div>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Afrika centralt för franska intressen

Frankrikes kraftfulla intervention i Mali innebär en förstärkning av landets militära närvaro i Afrika – en kontinent som historiskt har spelat en central roll i fransk utrikespolitik.

Fria Tidningen

Kvinnors rättigheter i fokus i Tunisien

Tunisiska kvinnorättsaktivister och sekulära oppositionspartier kan vara på väg att vinna en symboliskt viktig seger i kampen om den nya konstitutionen. Samtidigt växer kritiken mot regeringen efter att en kvinna som anmält två poliser för väldtäkt själv riskerar fängelsestraff.

Fria Tidningen

Ifrågasatt stabilitet i Angola

Det blev som väntat en jordskredsseger för det styrande partiet MPLA och dess president José Eduardo dos Santos i fredagens val i Angola. Men kritiken växer mot den forne gerillaledaren - som av kritiker beskrivs som Afrikas minst kända diktator.

Fria Tidningen

Utländska intressen kastar skuggor över Somalia

Med tillsättandet av ett nytt parlament är den långa övergångsperioden i Somalia formellt över. Men landet har långt kvar till fred och demokrati – eller ett slut på de senaste årens utländska militära interventioner.

Fria Tidningen

Tunisiska medier under press

Anhängare av Tunisiens regering har inlett en protest utanför den statliga televisionen, som de anklagar för att tjäna den gamla regimens intressen. Men många oroas av kampanjen och ser den som ett led i försöken att tysta kritiska röster.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu