Solibros framtid osäker | Fria.Nu
Uppsala Fria

Solibros framtid osäker

Uppsalaföretaget Solibro researchs framtid är osäker efter att ägaren, det tyska företaget Q-cells, ansökt om konkurs. – Vi berörs naturligtvis, men det är oklart vad som händer nu, säger Mats Ljunggren, vd för Solibro research.

2011 var ett rekordår när det gäller produktion av solceller i en stor del av världen. Men minskade subventioner kombinerat med ökande konkurrens från kinesiska företag har satt hård press på hela branschen. Produktion av solceller överstiger behovet och priserna går kraftigt ner.

– Tillverkare fick förra året sälja till priser som ligger under kostnaden för att tillverka solcellerna. Det är svårt för många nu, både stora och små tillverkare har fått lägga ner, säger Mats Ljunggren, vd för Solibro research AB.

 

Det tyska företaget Q-cells, som äger Solibro research AB i Uppsala, är en av de stora drakarna i branschen. Förra året hade företaget en omsättning på en miljard euro, men gjorde samtidigt en förlust på 846 miljoner euro. Företaget har nu ansökt om konkurs.

 

Men trots att marknaden för tillfället ser mörk ut är Solibros vd Mats Ljunggren övertygad om branschens möjligheter på sikt.

– Solceller är en nödvändig komponent i energiförsörjningen i framtiden. Priserna förväntas stiga och användningen kommer att öka. Det är den framtidsbild de flesta har, säger han.

 

Mats Ljunggren menar att det finns mycket att vinna för uthålliga företag.

– De låga priserna just nu kan göra det intressant att köpa solceller för aktörer och individer som annars inte skulle köpa. Även om det självklart inte är hållbart att kostnaden för att tillverka solcellerna är högre än priset för dem, säger han.

 

Solibro Research AB gick innan jul ut med att de skapat världens mest effektiva tunnfilmssolceller.

– När det gäller tekniska framsteg går det bra för oss. Men ekonomiskt går det inte så bra som vi önskat, säger Mats Ljunggren och efterlyser incitament för att stödja införandet av ny teknik.

– Vi har länge förespråkat netto-debitering, som innebär att man får kvitta del el man släpper ut på nätet mot det man behöver under den period på året man måste köpa el, som i många andra länder.

Fakta: 

 

Fakta Solibro

 

Solibro Research AB utvecklar solceller baserade på tunnfilmsteknik.

 

Företaget har 32 anställda i Uppsala.

 

I november förra året gick solcellsbolaget ut med att man skapat en solcell med verklingsgraden 17,4 procent. Det är världsrekord för tunnfilmssolceller enligt företaget.

 

Solibro ägs av det tyska företaget Q-cells som förra veckan lämnade in en konkursansökan.

 

Q-cells har skulder som företaget inte kan betala, och företagets försök till omstrukturering - att ge gäldenären aktier - har bedömts som olaglig i domstol.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Nu finns det bär”

I torsdags kontaktade sju bärplockare de sociala myndigheterna i Tierp och bad om hjälp att ta sig hem. Men kommunen anser att det nu finns bär att plocka och hjälper därför inte till.

Uppsala Fria

Landstinget tvingas böta miljoner till SOS alarm

Nära sju miljoner kronor. Så mycket ska Uppsala tillsammans med tre andra landsting betala i vite till SOS alarm för att företaget Medhelp, som larmar ut ambulanser i länet, inte svarat i tid. SOS alarm har också sagt upp sitt tilläggsavtal med landstingen.

Uppsala Fria

Att skapa den väljande människan

Utbildningsinsatser ska skapa den väljande människan som gör rationella val. Men människan är inte den ”economic man” som systemet anpassats efter, därför är vi mer lättlurade än någonsin. Det menar Charlotta Bay, doktor i företagsekonomi vid Uppsala universitet.

Uppsala Fria

”Samma lagar gäller på nätet”

Nytt projekt ska motverka kränkningar och trakasserier på internet. "Många tror att internet är laglöst land, men samma lagar gäller även där", säger Lina Gidlund, verksamhetsansvarig på Diskrimineringsbyrån Uppsala (DU).

Uppsala Fria

Bålsta vårdcentral i konkurs

Bålsta vårdcentral gick förra veckan i konkurs – med miljonskulder till landstinget. Nu begär landstinget i sin tur moderbolaget MedPro i konkurs i ett försök att få tillbaka skattebetalarnas pengar.

Uppsala Fria

© 2018 Fria.Nu