”Humanioran ska inte vara slätstruken” | Fria.Nu
Uppsala Fria

”Humanioran ska inte vara slätstruken”

Måste vi marknadsanpassa Platon? Det var en av de frågor som tog upp när Humanistiskt initiativ anordnade Humaniora dagarna för andra året i rad i Uppsala. – Vi måste kunna visa hur viktig kunskapen är och vad man kan jobba med efteråt, säger Johan Gärdebo, aktiv i föreningen.

Studenter som väljer att läsa en utbildning inom ett humanioraområde, som till exempel konsthistoria, nordiska språk, etnologi eller religionsvetenskap, har ofta en oklar bild av vad de kan jobba med efter examen.

– Många ser forskning som den enda vägen. Det är stor utmaning för många att hitta en sysselsättning där man kan använda sig av sina kunskaper, säger Johan Gärdebo.

 

Utbildningarna prioriteras sällan inom universitetet när resurser ska tilldelas och arbetsmarknaden är tuff för unga nyutbildade humanister.

– Tanken är att skapa en tydligare brygga mellan studier och arbetsliv, något som saknas just nu. Universitetet har ett ansvar för att se till att det finns en koppling till arbetsmarknaden och genom det här initiativet vill vi som studenter ta ansvar, säger Johan Gärdebo.

Kontaktdagarna höll den 28 och den 29 mars på humanistiskt centrum i Uppsala med workshops, föreläsningar och debatter. Föreningen bjöd in företag, fackförbund, föreningar och intresseorganisationer.

– Genom humanioradagarna får företagen träffa studenter och förklara hur de kan göra sig attraktiva för dem. Studenterna får också svar på frågor som: Vilka framtidsutsikter erbjuder din utbildning? Vad har du för rättigheter som student och arbetstagare? Och hur lägger du upp din utbildning på bästa sätt? säger Johan Gärebo.

 

Företagarna uppmuntrades att investera i projekt som studenterna presenterade.

– Samtidigt vill vi inte ensidigt visa att humanister ska bli entreprenörer. Måste vi marknadsanpassa Platon? Det anser inte vi, men man måste kunna visa varför det är relevant. Humaniorans roll är inte att vara slätstruken, säger Johan Gärdebo.

– Humanister lär sig studera människan ur många olika perspektiv. Det vi vill tillföra är en mänskligare syn. Men det är viktigt att kunna visa vad man kan jobba med och hur man kan jobba på ett smartare sätt.

 

I somras gjorde svenskt Näringsliv ett utspel om att skära ner bidragsdelen av studiemedlet för studenter som läser humaniora.

– Vi tror på likabehandling av studenter, men vi upplever att frågan fanns långt innan svenskt Näringslivs utspel. Humaniorastudenter missgynnas i dag. Vi startade detta för att ta vårt ansvar för att koppling till arbetslivet är så tunn – det finns inte någon tydlig idé om vad vi ska jobba med. Studenter lägger ner tid och pengar – de skuldsätter sig för år framöver. De har rätt att veta vad det kan leda till.

Fakta: 

Humaniora:

Termen humaniora används för de ämnen som studeras vid humanistiska fakulteter, till exempel språk, historia, de estetiska vetenskaperna och filosofi.

 

Metodiskt kännetecknas de humanistiska disciplinerna av att tolkning - av texter, bilder, musik- spelar en stor roll i forskningen.

 

Traditionellt har också studiet av det enskilda, i motsats till det generella och lagbundna, haft ett större utrymme inom humaniora.

 

En nyare term är humanvetenskaper, som betyder 'de vetenskaper som studerar människan och hennes situation'. Hit räknas förutom humaniora även discipliner såsom psykologi och sociologi, vilka tillhör de samhällsvetenskapliga fakulteterna.

 

Källa: Nationalencyklopedin

 

Humanistiskt initiativ

Är en humanistisk förening knuten till Uppsala Universitets studentkår.

 

Förutom humanioradagarna jobbar föreningen med stöjda utbildning och yrkeskarriärer inom kultur och humaniora.

 

Föreningen jobbar för att alla studenters utbildning och möjligheter ska baseras på likvärdiga premisser och drivs ideellt av studenter och unga entreprenörer “med en vilja att förändra sina egna förutsättningar och andras”.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Nu finns det bär”

I torsdags kontaktade sju bärplockare de sociala myndigheterna i Tierp och bad om hjälp att ta sig hem. Men kommunen anser att det nu finns bär att plocka och hjälper därför inte till.

Uppsala Fria

Landstinget tvingas böta miljoner till SOS alarm

Nära sju miljoner kronor. Så mycket ska Uppsala tillsammans med tre andra landsting betala i vite till SOS alarm för att företaget Medhelp, som larmar ut ambulanser i länet, inte svarat i tid. SOS alarm har också sagt upp sitt tilläggsavtal med landstingen.

Uppsala Fria

Att skapa den väljande människan

Utbildningsinsatser ska skapa den väljande människan som gör rationella val. Men människan är inte den ”economic man” som systemet anpassats efter, därför är vi mer lättlurade än någonsin. Det menar Charlotta Bay, doktor i företagsekonomi vid Uppsala universitet.

Uppsala Fria

”Samma lagar gäller på nätet”

Nytt projekt ska motverka kränkningar och trakasserier på internet. "Många tror att internet är laglöst land, men samma lagar gäller även där", säger Lina Gidlund, verksamhetsansvarig på Diskrimineringsbyrån Uppsala (DU).

Uppsala Fria

Bålsta vårdcentral i konkurs

Bålsta vårdcentral gick förra veckan i konkurs – med miljonskulder till landstinget. Nu begär landstinget i sin tur moderbolaget MedPro i konkurs i ett försök att få tillbaka skattebetalarnas pengar.

Uppsala Fria

© 2018 Fria.Nu